Loading...
 


Υπεύθυνοι της Ομάδας: Ανδρίτσου Μάρθα - Μητρούσκα Ιωάννα

31 Μαΐου 2018: Παγκόσμια Μέρα Κατά του Καπνίσματος
Κάθε χρόνο, η 31 Μαΐου ορίζεται, από το Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας  και  άλλους συνεργαζόμενους οργανισμούς, ως Παγκόσμια Μέρα Κατά του Καπνίσματος.

Ο διαχρονικός σκοπός της καθιερωμένης πλέον αυτής μέρας είναι:

1. Να τονισθούν οι κίνδυνοι για την υγεία και όχι μόνο, που σχετίζονται με την χρήση καπνού

2. Να προταθούν και να εφαρμοστούν πολιτικές ώστε να ελαττωθεί η κατανάλωση του καπνού.

Το θέμα της Παγκόσμιας Μέρας Κατά του Καπνίσματος για το 2018 είναι:

‘Το κάπνισμα ραγίζει καρδιές’    
Ο στόχος της ατζέντας για την Παγκόσμια μέρα κατά του καπνίσματος 2108 είναι:

1. Η επισήμανση της σχέσης μεταξύ της χρήσης προϊόντων καπνού και των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

2. Η αύξηση της ενημέρωσης του ευρύτερου κοινού για τις επιπτώσεις όχι μόνο του καπνίσματος αλλά και του παθητικού καπνίσματος στο καρδιαγγειακό σύστημα

3. Η παροχή υπηρεσιών προς το κοινό, από τις κυβερνήσεις ή άλλους φορείς, που θα αποσκοπούν στην προαγωγή της υγείας και την προστασία από την χρήση προϊόντων καπνού

4. Η ενθάρρυνση των κρατών ώστε να ενισχύσουν την εφαρμογή των μέτρων ελέγχου του καπνού ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προτείνει.      

Ιατρεία Διακοπής καπνίσματος

Στην Ελλάδα περισσότεροι από 15000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από νόσημα που σχετίζεται με το κάπνισμα ενώ ξοδεύονται 25-30 εκατ. ευρώ/έτος για τσιγάρα.

Η συνέχιση του καπνίσματος οφείλεται στην νικοτίνη που περιέχεται στον καπνό ενώ η πρόοδος στην κατανόηση της φαρμακολογικής φύσης του εθισμού στην νικοτίνη  έδειξε ότι πρόκειται για μια ουσία με ισχυρές εθιστικές ιδιότητες με θύματα την πλειονότητα των καπνιστών.

Η αντιμετώπιση της νόσου του καπνίσματος αρχίζει με την συνειδητοποίηση ότι δεν πρόκειται για μια κακή συνήθεια αλλά για μια κατάσταση εθισμού την οποία μπορεί να αντιμετωπίσει χωρίς εξειδικευμένη βοήθεια μόνο το 3-5% των καπνιστών.

Η θεραπεία την νόσου του καπνίσματος αφορά κατ’ αρχάς στην αλλαγή της στάσης απέναντι στο κάπνισμα όλων των επαγγελματιών της υγείας.

Το 2000 άρχισαν, για πρώτη φορά στην Θεσσαλονίκη , Αθήνα και Ηράκλειο Κρήτης να λειτουργούν Ιατρεία Βοήθειας Διακοπής Καπνίσματος. Αυτή τη στιγμή, με πρωτοβουλία και δράσεις της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ) λειτουργούν σχεδόν σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας

Σε όλα τα ιατρεία Βοήθειας Διακοπής Καπνίσματος που λειτουργούν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, ο καπνιστής αντιμετωπίζεται ως ασθενής. Λαμβάνεται το ιατρικό ιστορικό του, εξετάζεται ιατρικά και στοιχειοθετείται τόσο το  ιστορικό του σε σχέση με το κάπνισμα όσο και το προφίλ του ως καπνιστή. Ελέγχονται ακόμη κάποιες ιδιαίτερες παράμετροι όπως σωματικό βάρος, εκπνεόμενο μονοξείδιο (CO), αναπνευστική λειτουργία (σπιρομέτρηση), βαθμός εξάρτησή από την νικοτίνη ή το κάπνισμα (χρησιμοποιώντας διεθνείς κλίμακες)κ.λ.π.

Ανάλογα με το γενικότερο ιστορικό (ιατρικό), το προφίλ του καπνιστή και τον βαθμό εξάρτησης, λαμβάνοντας υπόψη τους προβληματισμούς του κάθε καπνιστή, καθορίζεται η μέθοδος παρακολούθησης και θεραπείας της νόσου του καπνίσματος.

Στα ιατρεία διακοπής καπνίσματος προσδιορίζεται και καταγράφεται το προφίλ του καπνιστού και καθορίζεται εξατομικευμένα η θεραπευτική παρέμβαση. Αυτή συνδυάζει  ψυχολογική υποστήριξη (γενική ή εξειδικευμένη όπου κρίνεται απαραίτητο) με ασφαλή και αποτελεσματική φαρμακοθεραπεία.  

Για την ΕΠΕ

Οι Συντονιστές της Ομάδας Διακοπής Καπνίσματος και Προαγωγής ΥγείαςΗ Ομάδα Διακοπής Καπνίσματος και Προαγωγής Υγείας της ΕΠΕ, επιμελήθηκαν τα παρακάτω βίντεο, τα οποία θα προβάλλονται καθόλη την διάρκεια της Παγκόσμιας Μέρας Κατά του Καπνίσματος στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας με σκοπό να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει το κοινό.
 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Η εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας με θέμα: «Απαγόρευση καπνίσματος - εφαρμογή της Αντικαπνιστικής Νομοθεσίας» στο πλαίσιο της επίτευξης του βασικού στόχου της προάσπισης της δημόσιας υγείας μέσω της προσπάθειας για την καταπολέμηση, τόσο του φαινομένου της εξάρτησης από το κάπνισμα, όσο και των αρνητικών συνεπειών της  χρήσης  προϊόντων καπνού στο σύνολο του πληθυσμού. 

Αναλυτικά μπορείτε να την διαβάσετε από εδώ

 
 

 


Οι κύριες δραστηριότητες της Ομάδας 2014 -2017 είναι οι ακόλουθες:


Tηλεοπτικό σποτ για τα Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος 

«Το κάπνισμα μέσα από τα μάτια των παιδιών…» 
*Αναλυτικά μπορείτε να βρείτε εδώ: Τα Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος 


Συνέντευξη Τύπου για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος 2017

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία και η Ομάδα Εργασίας Διακοπής Καπνίσματος και Προαγωγής της Υγείας έχουν την τιμή και τη χαρά να σας προσκαλέσουν στη Συνέντευξη Τύπου που  θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 25  Μαΐου 2017 και ώρα 11.30 στο DIVANICARAVEL” (Λ. Βασιλέως Αλεξάνδρου 2 - Αίθουσα HORIZON) επ’ ευκαιρία της Παγκόσμιας  Ημέρας Κατά του Καπνίσματος 2017 (31 Μαΐου 2017).

Ομιλητές της εκδήλωσης θα είναι: 

κ. Μιχάλης Τουμπής, Πνευμονολόγος, Πρόεδρος Ελληνικής  Πνευμονολογικής Εταιρείας, Συντονιστής Διευθυντής 6ης Πνευμονολογικής Κλινικής ΓΓΝΘΑ " Η Σωτηρία" 

κα Μίνα Γκάγκα, MD, Phd, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας 2017-2018, Συντονίστρια
Διευθύντρια 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής  & Διευθύντρια Ιατρικής υπηρεσίας ΓΓΝΘΑ " Η Σωτηρία" 

κα Παρασκευή Κατσαούνου, Επίκουρη Καθηγήτρια Πνευμονολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Πρόεδρος της Ομάδας Διακοπής Καπνίσματος και Ιατρικής Εκπαίδευσης της ERS, Συντονίστρια Ομάδα Διακοπής Καπνίσματος και Προαγωγής της Υγείας της ΕΠΕ

κα Μητρούσκα Ιωάννα, Πνευμονολόγος, Διευθύντρια ΕΣΥ Πνευμονολογικής Κλινικής ΠΑΓΝΗ, Συντονίστρια Ομάδα Διακοπής Καπνίσματος και Προαγωγής της Υγείας της ΕΠΕ


Εκπαιδευτικό Σεμινάριο Διακοπής Καπνίσματος, 3-5 Μαρτίου 2017

Η Ομάδα Διακοπής Καπνίσματος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας διοργανώνει  για 10η χρονιά Εκπαιδευτικό Σεμινάριο στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης  για την οργάνωση Ιατρειών Διακοπής Καπνίσματος.  Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στις 3-5 Μαρτίου 2017, στην Αθήνα  στο αμφιθέατρο του ΓΓΝΘΑ «Η Σωτηρία».

Φέτος για πρώτη χρονιά θα υπάρχει αξιολόγηση πριν και μετά το σεμινάριο με ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών και χορήγηση τόσο υλικού για προετοιμασία, όσο και σημειώσεων στο τέλος του σεμιναρίου.

Παράκληση οι εγγραφές να γίνουν έγκαιρα, με σκοπό την απρόσκοπτη λειτουργία της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 80 

Μπορείτε να δείτε από εδώ το Πρόγραμμα

Φροντιστήριο Διακοπής Καπνίσματος, 13 Νοεμβρίου 2016, Θεσσαλονίκη

Στο πλαίσιο των εργασιών του 2ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Νοσημάτων Θώρακος και Παθήσεων από το Περιβάλλον, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 10-13 Νοεμβρίου στο ξενοδοχείο TheMet στη Θεσσαλονίκη, η Ομάδα Εργασίας Διακοπής Καπνίσματος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας διοργανώνει την Κυριακή 13 Νοεμβρίου Φροντιστήριο Διακοπής Καπνίσματος για την εκπαίδευση υγειονομικού προσωπικού για την στελέχωση Ιατρείων Διακοπής Καπνίσματος (ιατροί, νοσηλευτές, επαγγελματίες υγείας).

Μπορείτε να βρείτε από εδώ το Πρόγραμμα


Σεμινάριο Διακοπής Καπνίσματος, 9-11 Οκτωβρίου 2015 στη Λευκάδα

 

Η Ομάδα Διακοπής Καπνίσματος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας διοργάνωσε στις 9-11 Οκτωβρίου 2015, στη Λευκάδα Εκπαιδευτικό Σεμινάριο στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης του Υγειονομικού Προσωπικού (ιατροί, νοσηλευτές, επαγγελματίες υγείας)  για την οργάνωση Ιατρειών Διακοπής Καπνίσματος   νήσων Ιονίου και Ηπείρου.

 Δείτε εδώ το πρόγραμμα

 
 

Στις 2-4 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα από την ERS το πολύ σημαντικό σεμινάριο Smoking cessation - Using innovative techniques. Σας ενθαρρύνουμε να εγγραφείτε σε αυτό.

Crowne Plaza Hotel
Athens, Greece

50 Mihalakopoulou Avenue
11528, Athens, Greece

Δείτε εδώ το πρόγραμμα

Δείτε εδώ περισσότερες λεπτομέρειες

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος - 2015

 Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία έχει την τιμή και χαρά να σας προσκαλέσει στη Συνέντευξη Τύπου που  θα γίνει στην Αίγλη Ζαπείου (αίθουσα Prive) στις 26-5-2015 στις 12.00 μμ., επ’ευκαιρία της Παγκόσμιας    Ημέρας Κατά του Καπνίσματος με τίτλο:
 «Το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την υγεία και την οικονομία της Ελλάδας: Η παρέμβαση της  Πολιτείας και ο επιστημονικός σχεδιασμός προγραμμάτων πρόληψης μπορούν να δώσουν τη    λύση!» 
0 Αντικείμενα. Σελίδα 1/0