Loading...
 

Επιστημονική ενημέρωση

Επιστήμονες της Υγείας


Websites ενημέρωσης του Κοινού

με την επιστημονική επιμέλεια της ΕΠΕ

 

Εκδήλωση «Πάρκο Αναπνοής», Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015
H Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία σε συνεργασία με την European Respiratory Society (ERS.) και το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Πνεύμονα (ELF) σας προσκαλεί την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015 στην εκδήλωση με τίτλο  «Πάρκο Αναπνοής», η οποία θα διεξαχθεί στις 09:30 -17:00 στο αμφιθέατρο του ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία».

Η εκδήλωση απευθύνεται σε ασθενείς με άσθμα, ΧΑΠ, βρογχίτιδα, και όλα τα άλλα χρόνια νοσήματα του πνεύμονα καθώς και στις οικογένειες τους.4η  ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ
 ΨΥΧΟΟΓΚΟΛΟΓΙΑΣ, 27 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ  2015


 

Την Παρασκευή  
27  Νοέμβριου 2015 θα πραγματοποιηθεί η 4η  Εκπαιδευτική Ημερίδα Ψυχο- ογκολογίας με θέμα : Ζητήματα Επικοινωνίας στο Πεδίο της Ψυχο-ογκολογίας στο Κεντρικό Αμφιθέατρο του ΓΝΝΘΑ « Η Σωτηρία».Η 4η Εκπαιδευτική Ημερίδα Ψυχοογκολογίας είναι υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρίας.

Μπορείτε να δείτε το Πρόγραμμα της Ημερίδας


Σεμινάριο για τη Φυματίωση & την Πρωτοβάθμια Φροντίδα, 13 Οκτωβρίου 2015

 Το πρώτο σεμινάριο κοινής συνεργασίας της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και του Δήμου Αθηναίων, μετά την πρωτοβουλία της Ομάδας Εργασίας της Φυματίωσης της ΕΠΕ να εκπαιδευτούν οι επαγγελματίες υγείας των Δημοτικών Ιατρείων ως προς τον έλεγχο της διασποράς της φυματικής λοίμωξης, θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015 στις 9.30-12.30 μμ 
στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηνών στο αμφιθέατρο "Α. 
Τρίτσης" (Ακαδημίας 50, 10679 Αθήνα).ERS School: Interventional Bronchoscopy, 15-17 Οκτωβρίου 2015

Η Μονάδα Επεμβατικής Πνευμονολογίας της Α' Πνευμονολογικής Κλινικής του ΕΚΠΑ διοργανώνει το ERS School on International Bronchoscopy  στις 15 -17 Οκτωβρίου 2015, το οποίο θα διεξαχθεί στην Αθήνα στο Νοσοκομείο Σωτηρία με την αιγίδα της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας.

Το ERS School on International Bronchoscopy στοχεύει στην ανάπτυξη πρακτικών δεξιοτήτων και γνώσεων στον τομέα της επεμβατικής βρογχοσκόπησης για όσους έχουν ήδη ένα βασικό επίπεδο εκπαίδευσης.


Δείτε εδώ το πρόγραμμα 

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο: www.ersnet.org

----------------------------------ERS School Course on 
“Interventional Bronchoscopy” 2013

 

This course aims to develop skills and knowledge in the field of interventional bronchoscopy for practitioners already basically trained in the field. Participants will be provided with further theoretical background, hands-on training and practical guidance for understanding indications and contraindications of bronchoscopic techniques and for implementing them in their daily practice.

 

An application will be made to the EACCME for CME accreditation if this event. The number of credits that you will receive corresponds to your attendance during the course. Please note that you need to sign the register of attendance each day to ensure that you receive the CME credits.

More information

programm

FlyerΗμέρες Επεμβατικής Πνευμονολογίας & Θωρακικής Ενδοσκόπησης 2013


HMΕΡΕΣ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΗΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΑΣ & ΘΩΡΑΚΙΚΗΣ ΕΝΔΟΣΚΟΠΗΣΗΣ

9-12 Iανουαρίου  & 26-29 Ιουνίου 2013

Η Μονάδα Επεμβατικής Θωρακικής Ενδοσκόπησης της Α’ Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, οργανώνει για 3η συνεχή χρονιά τις «Ημέρες Επεμβατικής Πνευμονολογίας». Πρόκειται για μια επιτυχημένη σειρά τετραήμερων πρακτικών φροντιστηρίων Επεμβατικής Πνευμονολογίας- Θωρακικής Ενδοσκόπησης τα οποία απευθύνονται κυρίως σε νέους πνευμονολόγους και ειδικευόμενους πνευμονολογίας με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις ενδοσκοπήσεις.

Η δομή του φροντιστηρίου είναι τέτοια ώστε επί τρεις ημέρες οι συμμετέχοντες μπορούν τα πρωινά να παρακολουθούν από κοντά όλα τα περιστατικά που αντιμετωπίζονται στην ενδοσκοπική αίθουσα και να συζητούν τις ενδείξεις, τις διαγνωστικές και θεραπευτικές επιλογές καθώς και τυχόν επιπλοκές κάθε περιστατικού.

Τα απογεύματα και το πρωινό της τέταρτης ημέρας, έμπειροι ενδοσκόποι καλύπτουν με διαλέξεις τα σημαντικότερα θέματα του αντικειμένου της επεμβατικής πνευμονολογίας ενώ τις επόμενες ημέρες οι συμμετέχοντες έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν οι ίδιοι την εφαρμογή των τεχνικών που διδάχθηκαν σε ζωικά και ανατομικά μοντέλα.  Ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι σκόπιμα πολύ μικρός ώστε ο κάθε εκπαιδευόμενος να έχει μια «προσωπική» εκπαιδευτική εμπειρία κατάρτισης και εξάσκησης.            

Συνεχίζοντας δυναμικά τις επιτυχημένες διοργανώσεις των προηγούμενων ετών, πιστεύουμε ότι ακολουθούμε μια παράδοση που θα συμβάλλει σε μεγαλύτερη διασπορά της γνώσης, σε περισσότερο ομοιογενή εκπαίδευση στον τομέα της επεμβατικής πνευμονολογίας και σε μια ιατρική πρακτική λιγότερο εμπειρική και περισσότερο επιστημονικά τεκμηριωμένη.

 

Ο Διευθυντής της Κλινικής               Ο Υπεύθυνος του Σεμιναρίου

Ν. Κουλούρης                                           Γρ. Στρατάκος

 

Χώρος Διεξαγωγής Σεμιναρίων: Α' Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική-Νοσοκομείο Σωτηρία,  Αμφιθέατρο «Γ. Λιβανός»

ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΘΕΣΕΙΣ:  Μέγιστος Αριθμός  20 Συμμετέχοντες

Επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα των σεμιναρίων------------------------------


2012

8-11 Φεβρουαρίου  & 13-16 Ιουνίου 2012

 

Η Μονάδα Επεμβατικής και Θωρακικής Ενδοσκόπησης της Α’Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, οργανώνει τετραήμεραπρακτικά φροντιστήρια Επεμβατικής Πνευμονολογίας Θωρακικής Ενδοσκόπησης, ταοποία απευθύνονται κυρίως σε νέους πνευμονολόγους και ειδικευόμενουςπνευμονολογίας.

Η δομή του φροντιστηρίου είναι τέτοια ώστε επί τρειςημέρες οι συμμετέχοντες θα μπορούν τα πρωινά να παρακολουθούν από κοντά ταπεριστατικά που αντιμετωπίζονται στην ενδοσκοπική αίθουσα και να συζητούν τιςενδείξεις, τις διαγνωστικές και θεραπευτικές επιλογές, καθώς και τυχόνεπιπλοκές κάθε περιστατικού.

Τα απογεύματα και το πρωινό της τέταρτης ημέρας, έμπειροιενδοσκόποι θα καλύψουν με διαλέξεις τα σημαντικότερα θέματα του αντικειμένουτης επεμβατικής πνευμονολογίας ενώ οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα ναδοκιμάσουν οι ίδιοι την εφαρμογή των τεχνικών που διδάχθηκαν σε ζωικά και ανατομικάμοντέλα. Ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι σκόπιμα πολύ μικρός ώστε ο κάθεεκπαιδευόμενος να έχει μια «προσωπική» εκπαιδευτική εμπειρία κατάρτισης καιεξάσκησης.

Συνεχίζουμε δυναμικά την περσινή διοργάνωση και θέλουμενα πιστεύουμε ότι ιδρύουμε μια παράδοση που θα συμβάλλει σε μεγαλύτερη διασποράτης γνώσης, σε περισσότερο ομογενοποιημένη εκπαίδευση στον τομέα τηςεπεμβατικής πνευμονολογίας και σε μια ιατρική πρακτική λιγότερο εμπειρική καιπερισσότερο επιστημονικά τεκμηριωμένη.

 

 

ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΘΕΣΕΙΣ: Μέγιστος Αριθμός  20 Συμμετέχοντες

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 

Πληροφορίες σχετικά με την διοργάνωση στο: http://www.icb.gr/congress.asp?lng=1&c_id=2

Δηλώστε συμμετοχή online: http://www.icb.gr/congress.asp?p_id=17&lng=1

 

--------------------------------------------------------

 Η εισαγωγή του βιντεο-βρογχοσκοπίου στα τέλη της δεκαετίας του 1980 βελτίωσε πολύ την ποιότητα των εικόνων και έδωσε τη δυνατότητα καταγραφής και αρχειοθέτησης ψηφιακού υλικού. Νέες διαγνωστικές βρογχοσκοπικές τεχνικές  εισήχθησαν: Η διαβρογχική βιοψία με βελόνη (ΤΒΝΑ) που επεκτείνει την εμβέλεια του βρογχοσκοπίου πέραν των βρόγχων στο μεσοθωράκιο, ο ενδοβρογχικός υπέρηχος που εισάγει νέα δεδομένα στην απεικόνιση των αεραγωγών και του πνευμονικού παρεγχύματος, η φθορίζουσα βρογχοσκόπηση για την πρώιμη διάγνωση του βρογχογενούς καρκίνου και η βιοψία με ηλεκτρομαγνητική πλοήγηση. 
Θεραπευτικές τεχνικές όπως η αφαίρεση ενδοβρογχικού όγκου με ηλεκτροκαυτηρία, ή Laser, η ενδοβρογχική κρυοθεραπεία, η χρήση φωτοδυναμικής θεραπείας και argon-plasma, η τοποθέτηση τραχειοβρογχικών ενδοπροθέσεων (stents), η διαστολή με ειδικό μπαλόνι κλπ συμβάλλουν στην θεραπευτική αντιμετώπιση απόφραξης των αεραγωγών από καλοήθεις ή κακοήθεις νόσους.  Η άκαμπτη βρογχοσκόπηση η οποία στο μεταξύ επανήλθε στο προσκήνιο με σύγχρονη τεχνολογία και απλούστερες μεθόδους, κάνει εφικτή την εφαρμογή των περισσότερων από τις παραπάνω τεχνικές δίνοντας στον επεμβατικό πνευμονολόγο τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά προβλήματα των κεντρικών αεραγωγών χωρίς την ανάγκη μεγάλων χειρουργικών επεμβάσεων. 
Τέλος, η "ιατρική θωρακοσκόπηση" ή medical thoracoscopy, καθιερώθηκε πλέον σαν ένα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια των πνευμονολόγων για τη διαγνωστική διερεύνηση των παθήσεων του υπεζωκότα. 
H επεμβατική πνευμονολογία γνωρίζει σήμερα ταχύτατη ανάπτυξη και εξέλιξη των μεθόδων της. Ωστόσο, η ασφαλής και αποτελεσματική χρήση των μεθόδων αυτών, προϋποθέτει πολύ καλή εκπαίδευση και κατάλληλη εμπειρία. 
Στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, ένας σημαντικός αριθμός νέων πνευμονολόγων έχουν επιδείξει ενδιαφέρον για τις σύγχρονες ενδοσκοπικές τεχνικές, μετεκπαιδεύονται στο εξωτερικό, ιδρύουν και στελεχώνουν εργαστήρια θωρακικής ενδοσκόπησης τόσο στα πλαίσια του ΕΣΥ όσο και στον ιδιωτικό τομέα ενώ ταυτόχρονα συμμετέχουν ενεργά σε αντίστοιχα συνέδρια και εκπαιδευτικές συναντήσεις. 
Ωστόσο, η  συνολικότερη εκπαίδευση στις ενδοσκοπικές τεχνικές κατά τη διάρκεια της ειδικότητας δεν παρουσιάζει ομοιογένεια στα νοσοκομεία της χώρας, δεν ακολουθεί κανενός είδους οδηγίες ή κατευθυντήριες γραμμές και είναι ζητούμενο το κατά πόσο δίνει ίσες ευκαιρίες στους ειδικευομένους να γνωρίσουν τις ενδοσκοπικές τεχνικές και να αποκτήσουν δεξιότητα σε αυτές. Αντίστοιχοι προβληματισμοί για την ποιότητα και την επάρκεια της ιατρικής εκπαίδευσης αλλά και για το βαθμό διάχυσης της γνώσης και της εμπειρίας αναφορικά με τις ενδοσκοπικές τεχνικές τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ έχουν εκφραστεί σε πρόσφατα μελέτες.
Στην Α’ Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών έχουμε αναπτύξει μια πρωτοποριακή μονάδα Επεμβατικής Θωρακικής Ενδοσκόπησης όπου καθημερινά εξυπηρετείται ένας σημαντικός αριθμός δύσκολων περιστατικών και ταυτόχρονα εκπαιδεύονται νέοι ειδικευόμενοι και ειδικευμένοι πνευμονολόγοι.
Η πρωτοβουλία για τη δημιουργία των κλινικών αυτών φροντιστηρίων πηγάζει από τη διαπίστωση των σοβαρών ελλείψεων στην ενδοσκοπική εκπαίδευση των νέων συναδέλφων καθώς και από την αυτονόητη υποχρέωσή μας- ως πανεπιστημιακοί δάσκαλοι-  να συμβάλλουμε στη διάχυση της γνώσης και της κλινικής εμπειρίας σε ένα όσο το δυνατόν ευρύτερο πεδίο.   
Η δομή του φροντιστηρίου είναι τέτοια ώστε επί τρεις ημέρες οι συμμετέχοντες θα μπορούν τα πρωινά να παρακολουθούν από κοντά τα περιστατικά που αντιμετωπίζονται στην ενδοσκοπική αίθουσα και να συζητούν τις ενδείξεις , τις διαγνωστικές και θεραπευτικές επιλογές καθώς και τυχόν επιπλοκές κάθε περιστατικού. Τα απογεύματα και το πρωινό της τέταρτης ημέρας, έμπειροι ενδοσκόποι θα καλύψουν με διαλέξεις τα σημαντικότερα θέματα του αντικειμένου της επεμβατικής πνευμονολογίας ενώ οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν οι ίδιοι την εφαρμογή των τεχνικών που διδάχθηκαν σε ζωικά και ανατομικά μοντέλα.  Ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι σκόπιμα μικρός ώστε ο κάθε εκπαιδευόμενος να έχει μια «προσωπική» εκπαιδευτική εμπειρία κατάρτισης και εξάσκησης.             
Ξεκινώντας αυτή τη σειρά των σεμιναρίων, θέλουμε να πιστεύουμε ότι ιδρύουμε μια παράδοση που θα συμβάλλει σε μεγαλύτερη διασπορά της γνώσης, σε περισσότερο ομοιογενή εκπαίδευση στον τομέα της επεμβατικής πνευμονολογίας και σε μια ιατρική πρακτική λιγότερο εμπειρική και περισσότερο επιστημονικά τεκμηριωμένη.

Γρ. Στρατάκος


Περισσότερες λεπτομέρειες για το συνέδριο