Loading...
 

Πρόγραμμα Πρόληψης του καπνίσματος στα σχολεία Πάρε Ανάσα


Το κάπνισμα αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα της δημόσιας υγείας. Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, στα πλαίσια των αντικαπνιστικών δράσεων της, για την πρόληψη του καπνίσματος, υλοποιεί για 5η συνεχή χρονιά  στους  μαθητές των σχολείων  της Ελλάδος και για 2η χρονιά στα σχολεία της Κύπρου, το αντικαπνιστικό πρόγραμμα  «ΠΑΡΕ ΑΝΑΣΑ» , που βασίζεται στις αρχές  της βιωματικής-διαδραστικής μάθησης. Η βιωματική  μάθηση (experiential education),  ενισχύει την αφομοιωτική μάθηση μέσω της ενεργητικής και συμμετοχικής  δράσης.

Πρόκειται για  ένα  καινοτόμο πρόγραμμα πρόληψης του καπνίσματος, εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας,  στο οποίο η μαθησιακή διαδικασία  επιτυγχάνεται  με την αξιοποίηση και προσαρμογή των μαθημάτων του σχολείου (διαθεματική προσέγγιση). Το ΔΕΠΠΣ (Διαθεματικό Ενιαίο Πλαίσιο  Προγράμματος σπουδών)  για το σχολείο, θεωρεί την διαθεματική προσέγγιση ως  την κατεξοχήν ενδεδειγμένη  διδακτική μεθοδολογία για την κατάκτηση γνώσης     Η γνώση δεν δίνεται κατακερματισμένη αλλά σαν ολότητα.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει  ποικίλες θεματικές ενότητες ανάλογες με τη βαθμίδα εκπαίδευσης κάθε μια από τις οποίες απευθύνεται σε μαθητές Νηπιαγωγείου, Δημοτικού Σχολείου, Γυμνασίου και Λυκείου με προγράμματα στοχευμένα στις ανάγκες της αντίστοιχης  ηλικίας.

-Το πρόγραμμα  για το Δημοτικό σχολείο περιλαμβάνει:

1) Για τις τάξεις Α’, Β’,Γ’ και Δ΄:

α) Την ενότητα «Το Παραμύθι της  Ανάσας», σε αφήγηση, θεατρικό παιχνίδι – παιχνίδι ρόλων- παντομίμα. (Αναγνώριση του ρόλου και της σπουδαιότητας της αναπνευστικής λειτουργίας).

β) Διαθεματική επεξεργασία του παραμυθιού, (Το αλφαβητάρι της Ανάσας), με αξιοποίηση  και προσαρμογή των  διδασκομένων μαθημάτων(θεατρικής αγωγής, μουσικής, εικαστικών, μελέτης περιβάλλοντος, μαθηματικών, γλώσσας, και μυθολογίας).

γ) Ομαδικά Παιχνίδια (Φίλος ή εχθρός της Ανάσας / Το Κάστρο του βασιλιά Νου/ Ανασαίνω-ανασαίνεις/ Η Ανάσα μου ταξίδεψε)

δ) Τραγούδια (/Πάρε Ανάσα να φυσήξεις δυνατά/ Ας πιαστούμε όλοι μαζί/  Το τραγούδι των μικροβίων/ Το Κάστρο μας το Σώμα)

2) Για τις τάξεις, Ε’ και ΣΤ’

α) Ενημερωτική ενότητα ( διαθεματική προσέγγιση)

β) Την ενότητα «4+1 μύθοι του Αισώπου λένε ΟΧΙ στο κάπνισμα», με θεατρική αφήγηση, παιχνίδι ρόλων, επεξεργασία μύθων.

γ) Το Αφήγημα-θεατρικό έργο  «Ο Χάρης και η Βαλτόσαυρα»,  που αφορά μια συμβολική ιστορία σχετικά με τις παγίδες, το κάπνισμα και τους εθισμούς (αφήγηση, δραματοποίηση, αποκωδικοποίηση των συμβόλων  και επεξεργασία του κειμένου).

δ) Την ενότητα «Συνάντηση με τους μύθους», που βασίζεται στηνελληνική μυθολογία και τα Ομηρικά έπη.

ε) Θεατρικά έργα (Το Κάστρο του βασιλιά Νου, /Πες το μου με έναν μύθο)

ζ) Τραγούδια (Το λάθος στυλ)

-Οι μαθητές του Γυμνασίου και Λυκείου βρίσκονται στην κρισιμότερη περίοδο για τον πειραματισμό με το κάπνισμα

-Το πρόγραμμα  για τους μαθητές του Γυμνασίου  και Λυκείου περιλαμβάνει τις ενότητες:

1) Ενημερωτική ενότητα  (διαθεματική παρουσίαση, με προσαρμογή και αξιοποίηση των μαθημάτων του σχολείου) Η διαθεματική προσέγγιση περιλαμβάνει ενότητες από τα μαθήματα, της λογοτεχνίας, φιλοσοφίας, ποίησης, γλώσσας, ιστορίας, κινηματογράφου, μυθολογίας, βιολογίας, μουσικής, θεατρικής αγωγής, εικαστικών.

2) Την ενότητα «Οι Μύθοι πολεμούν το κάπνισμα», που αποτελεί διαθεματική προσέγγιση με αφορμή την ελληνική μυθολογία και τα Ομηρικά έπη.

3) Λεκτική αντιπαράθεση

4) Υποθετικά σενάρια

5) Θεατρικοί διάλογοι

6)Αφηγήματα

7) Θεατρικά έργα (Η δίκη του Καπνού Φουμάρη/ Το βατραχάκι που πήδησε στο βάλτο)

Οι μαθητές μέσα από τη συμμετοχή στο βιωματικό- διαδραστικό αντικαπνιστικό πρόγραμμα  αναπτύσσουν δεξιότητες, γνώσεις, αξίες που ενισχύουν την επιλογή ενός υγιούς τρόπου ζωής.

Η έως τώρα επιστημονική αξιολόγηση του, προγράμματος,  έχει δώσει  αποτελέσματα θετικά και  ενθαρρυντικά, ευθυγραμμιζόμενα με τους στόχους και τον σκοπό του.

Οι μαθητές που συμμετέχουν έχουν την δυνατότητα της δωρεάν παρακολούθησης θεατρικών παραστάσεων σχετικών με την πρόληψη του καπνίσματος και των εθισμών, που παρουσιάζονται με χορηγία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας.

Αφίσες του προγράμματος και εκπαιδευτικό υλικό χορηγούνται δωρεάν στο σχολείο από την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία.

Επικεφαλής  και συγγραφέας  του προγράμματος «ΠΑΡΕ ΑΝΑΣΑ» είναι η πνευμονολόγος κ. Δήμητρα Μπουσίου, η  οποία και το υλοποιεί.

Περισσότερες πληροφορίες  για το πρόγραμμα :  www.pareanasa.gr

Στοιχεία επικοινωνίας : Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία: htsinfo@otenet.gr & pneumon@hts.org.gr

Δήμητρα Μπουσίου   Τηλέφωνο:6937605793 e-maildmpousiou@gmail.comΣυνεργασία των Εκπαιδευτηρίων Γείτονα με τη συγγραφέα και στιχουργό Δήμητρα Μπουσίου

Το τραγούδι που εμπεριέχεται στο ένθετο  cd του βιβλίου «4+1 Μύθοι του Αισώπου λένε ΟΧΙ στο κάπνισμα» είναι αποτέλεσμα συνεργασίας των Εκπαιδευτηρίων Γείτονα με τη συγγραφέα και στιχουργό Δήμητρα Μπουσίου και την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία. Δημιουργήθηκε για να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά σε θέματα  εξάρτησης και εθισμού και κυκλοφορεί ανεξάρτητα αλλά και ένθετο με το παραπάνω βιβλίο.

Από τις αρχές Ιουνίου 2015 διατίθεται από την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία σε όλα τα Ελληνικά Σχολεία και ιδιαίτερα στα απομακρυσμένα σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης των εξαρτήσεων και των κακών συνηθειών.   


Στίχοι: Δήμητρα Μπουσίου
Μουσική:  Χρήστος Πίσσας
Συμμετείχαν:
Πλήκτρα - Πιάνο:  Βασίλης Τσαντίλας
Παραγωγή - Επιμέλεια Studio: Κωνσταντίνος Βλάχας
Τραγουδούν οι μαθήτριες των Εκπαιδευτηρίων Γείτονα:  Αριάδνη Σκόκου, Ευτυχία Τσούρη, Ελευθερία ΓιοβάνηΠαραμύθια
 
                     
                                                                                                  
                                       


Αφίσες


                         
 • Πέμπτη 20 Ιούν 2019
  Δράσεις σε σχολεία  του σχολικού  έτους 2018-2019
  Υπεύθυνη Πνευμονολόγος των δράσεων η κα Δήμητρα Μπουσίου
   
  Υλοποίηση προγραμμάτων πρόληψης του καπνίσματος και ανάδειξης της  αναπνευστικής λειτουργίας  “ΠΑΡΕ ΑΝΑΣΑ”, και   “Υγιής Αναπνοή - Αναπνέω Καθαρό Αέρα”

  Οι δράσεις του σχολικού έτους  2018-19 περιέλαβαν:

  Α./  Δράσεις – παρεμβάσεις σε δημόσια και ιδιωτικά Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια, ΕΠΑΛ   
  (Δημιουργία προγράμματος, επικοινωνία με σχολεία, εκπαιδευτικούς, γραφεία εκπαίδευσης,  Α’ ΥΠΕ, Υπουργείο Υγείας και Παιδείας, συλλόγους γονέων,  σχεδιασμός προγράμματος δράσεων, δημιουργία και διανομή εκπαιδευτικού υλικού , επιστολή  γονεικής συναίνεσης,  διεκπεραίωση διαδικασίας αδειοδότησης του προγράμματος, υλοποίηση της παρέμβασης- δράσης, αποστολή απολογιστικών στοιχείων  στο Υπουργείο Παιδείας)

  Β./ Δράσεις στην κοινότητα σε γονείς και εκπαιδευτικούς

  Γ./  Συμμετοχή σε συσκέψεις  στο  Υπουργείο Υγείας   ως φορέας της   ανάπτυξης  δράσεων και παρεμβάσεων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του μαθητικού πληθυσμού στα πλαίσια Αγωγής Υγείας και πρόληψης σε Εθνικό επίπεδο

  Δ./  Συμμετοχή στο 1ο Συνέδριο Σχολικής Αγωγής Υγείας, ως συντονίστρια και εισηγήτρια  στον κύκλο εργαστηρίων σε θέματα Αγωγής Υγείας, του τμήματος Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και του Εθνικού  Δικτύου Αγωγής Υγείας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης «Μαθαίνω για τη Ζωή συνθέτοντας τις Ψηφίδες της Υγείας μου»

  Σύνολο δράσεων 89
   
1 Αντικείμενα. Σελίδα 1/1