Loading...
 

Υπεύθυνοι της Ομάδας : Μπότση Χρυσούλα - Τσικρικά Σταματούλα

Συντονιστής από το ΔΣ : Τουμπής Μ.


Παγκόσμια Ημέρα Φυματίωσης 2016

H Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία και η Ομάδα Εργασίας της Φυματίωσης εξέδωσαν Δελτίο Τύπου για την Παγκόσμια Ημέρα Φυματίωσης, 24 Μαρτίου 2016.

Στις 24 Μαρτίου του 1882 ο Robert Koch ανακοίνωσε την ανακάλυψη του αιτίου της φυματίωσης. Σε ανάμνηση λοιπόν εκείνης της ημέρας, η 24η Μαρτίου καθιερώθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τη Διεθνή Ένωση κατά της Φυματίωσης και των Νόσων του Αναπνευστικού Συστήματος ως Παγκόσμια Ημέρα Φυματίωσης. Η καθιέρωση αυτή αποσκοπεί στην ενημέρωση, στην ευαισθητοποίηση και στην ανάληψη δράσεως κατά της φυματίωσης σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Η Παγκόσμια Ημέρα για τη Φυματίωση  βρίσκει την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, να διεκδικεί τώρα  πρόσβαση στη διάγνωση, στον έλεγχο και στη θεραπεία για όλους όσους το χρειάζονται.

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά εδώ το Δελτίο Τύπου.


Τροποποίηση Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών Παιδιών & Εφήβων 2015 –Αντιφυματικός Εμβολιασμός

Την επιστολή μπορείτε να την διαβάσετε από εδώ


ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΦΥΜΑΤΙΝΗΣ

Σε επικοινωνία που είχε η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία και η Ομάδα Φυματίωσης της ΕΠΕ με το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ σχετικά με την έλλειψη φυματίνης για τον έλεγχο φυματικής λοίμωξης στον ελλαδικό χώρο, ο υπεύθυνος του τμήματος του Παστέρ για την φυματίνη απάντησε ότι η έλλειψη που παρατηρείται οφείλεται σε καθυστερήσεις στην παράδοση του εν λόγω προϊόντος από την παραγωγό εταιρεία Statens Serum Institut (SSI) με έδρα την  Κοπεγχάγη.

Η ΕΠΕ στην επιστολή προς το Ινστιτούτο Παστέρ τόνισε ότι η έλλειψη της φυματίνης  δημιουργεί ένα τεράστιο ζήτημα για την ειδικότητα της Πνευμονολογίας-Φυματιολογίας και ότι οι Πνευμονολόγοι-Φυματιολόγοι γίνονται καθημερινά δέκτες μηνυμάτων συναδέλφων επαγγελματιών υγείας, οι οποίοι δυσκολεύονται πλέον να διαχειριστούν διαγνωστικά ειδικές πληθυσμιακές ομάδες, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε διαγνωστικά προβλήματα και λανθασμένους θεραπευτικούς χειρισμούς.

Μπορείτε
 να διαβάσετε αναλυτικά εδώ το κείμενο της επιστολής της ΕΠΕ

Καθώς και την απάντηση του ΕΙΠ

Παράλληλα, στάλθηκαν επιστολές στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας τις οποίες μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά εδώ:

Υπόψη κα Καραούλη Βασιλικής, Προϊσταμένη  Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας

Υπόψη κα Κύρλεση Αθηνάς, Γενική Διευθύντρια Δημόσιας Υγείας & Ποιότητας Ζωής


ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΠΡΟΣ ΕΟΠΥΥ

Οι Συντονίστριες της Επιστημονικής Ομάδας Φυματίωσης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρας Φυματίωση στις 24 Μαρτίου 2016 και τη σημαντική αύξηση των κρουσμάτων φυματίωσης σε Ευρωπαϊκό καθώς και σε Παγκόσμιο επίπεδο, με την εμφάνιση των ανθεκτικών μορφών της νόσου να αποτελούν σοβαρό ζήτημα δημόσιας υγείας, απέστειλαν επιστολή  προς  τη Γενική Δ/νση Σχεδιασμού & Ανάπτυξης Υπηρεσιών Υγείας του ΕΟΠΥΥ στη  Δ/νση: Φαρμάκου  υπόψη της  κα Λίτσα Παναγιώτας, Διευθύντριας της Διεύθυνσης Φαρμάκου προκειμένου να επισύρουν  την προσοχή σε δύο σημαντικά για τη χώρα μας προβλήματα.

 Αναλυτικά μπορείτε να διαβάσετε εδώ την επιστολή προς ΕΟΠΥΥ


ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΠΡΟΣ ΚΕΔΕ

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία και η Ομάδα της Φυματίωσης για τη φετινή «Παγκόσμια Ημέρας Φυματίωσης 2016» απέστειλε επιστολή προς την  Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, υπόψη του Προέδρου της  ΚΕΔΕ  κ. Πατούλη Γεώργιο, με την οποία καλεί όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να συμπορευτούν και να συμβάλλουν σε μία συλλογική προσπάθεια για την ενημέρωση, πρόληψη, διάγνωση, αντιμετώπιση και θεραπεία της νόσου.

Συγκεκριμένα με την επιστολή αυτή αιτούνται την αρωγή του ΚΕΔΕ για τη φωταγώγηση όλων των δημοτικών μεγάρων της χώρας με στόχο να υποστηριχθεί ακόμη περισσότερο η επιστημονική Παγκόσμια Ημέρα Φυματίωσης 2016.

Αναλυτικά μπορείτε να διαβάσετε εδώ την επιστολή προς ΚΕΔΕ


Κατευθυντήριες Οδηγίες για τη Θεραπεία της Φυματίωσης στους Ενήλικες 

Τις Κατευθυντήριες Οδηγίες για τη Θεραπεία της Φυματίωσης στους Ενήλικες στην Ελλάδα (2014), οι οποίες εκπονήθηκαν από ειδικούς και επεξεργάστηκαν από την Ομάδα Εργασίας για τη Φυματίωση- ΚΕΕΛΠΝΟ και το  ΔΣ της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας μπορείτε να τις διαβάσετε αναλυτικά εδώ: ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

*Τις Κατευθυντήριες Οδηγίες επιμελήθηκαν οι: Απόστολος Παπαβασιλείου, Κατερίνα Μανίκα,  Σταματούλα Τσικρικά, Ίρις Καραχάλιου, Ιουλία Μπόσμη, Αιμιλία Τσαρουχά, Μιχάλης Τουμπής .
 

Κατευθυντήριες Οδηγίες για τη Διάγνωση και Αντιμετώπιση της Φυματίωσης-HIV Λοίμωξης

Τις Κατευθυντήριες Οδηγίες για τη Διάγνωση και Αντιμετώπιση της Φυματίωσης-HIV Λοίμωξης», οι οποίες εκπονήθηκαν από ειδικούς και επεξεργάστηκαν από την Ομάδα Εργασίας για τη Φυματίωση- ΚΕΕΛΠΝΟ και το  ΔΣ της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας μπορείτε να τις διαβάσετε αναλυτικά εδώ: ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

*Τις Κατευθυντήριες Οδηγίες επιμελήθηκαν οι:Χρυσούλα Μπότση και Σταματούλα Τσικρικά

Παρακάτω μπορείτε να δείτε επιπλέον πληροφορίες και στοιχεία για την Φυματίωση:


Μύθοι και αλήθειες

Φυματίωση: Ένα νόσημα που είναι εδώ. 

Ημερίδες και Εκδηλώσεις για τη φυματίωση κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους (2016)

Εφαρμοσμένο Κλινικό Φροντιστήριο με θέμα Φυματίωση, 14 Μαΐου 2016
Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία και η Ιατρική Εταιρεία Αθηνών σας προσκαλούν στo Εφαρμοσμένο Κλινικό Φροντιστήριο με θέμα «ΦΥΜΑΤΙΩΣΗ» το οποίο  θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 14 Μαΐου 2016 και ώρα 15.00-17.00 στην αίθουσα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Β του Ξενοδοχείου DIVANI CARAVEL στο πλαίοσ του 42ου Ετήσιου Πανελληνίου Πνευμονολογικού Συνεδρίου (11-14 Μαΐου 2016).  Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ: Πρόγραμμα.

Επιστημονικό Συμπόσιο: Ο Εθελοντισμός & το Κοινωνικό Φορτίο της Φυματίωσης, 2 Απριλίου 2016


Το Γραφείο Προστασίας Προαγωγής Δημόσιας Υγείας του Δήμου Ναυπλιέων και η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία  σας προσκαλούν στο επιστημονικό συμπόσιο με θέμα: Ο εθελοντισμός και το κοινωνικό φορτίο της φυματίωσης, το Σάββατο 2  Απριλίου 2016στις 19:00 στο Ξενοδοχείο Park στο Ναύπλιο.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα βραβευθούν οι εθελοντές που συμμετείχαν στον προληπτικό αντιφυματικό εμβολιασμό. Μπορείτε εδώ να δείτε εδώ το Πρόγραμμα της εκδήλωσης.

 

Σεμινάριο "Φυματίωση και Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, 15 Μαρτίου 2016


Μετά το επιτυχημένο σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε πέρσι για πρώτη φορά με κοινή  συνεργασίας της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και του Δήμου Αθηναίων, μετά  την πρωτοβουλία της Ομάδας Εργασίας της Φυματίωσης της ΕΠΕ να εκπαιδευτούν οι  επαγγελματίες υγείας των Δημοτικών Ιατρείων ως προς τον έλεγχο της διασποράς της  φυματικής λοίμωξης, θα πραγματοποιηθεί την 
Τρίτη 15 Μαρτίου 2016 στις 9.30-  12.30 μμ στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηνών στο αμφιθέατρο    "Α. Τρίτσης" (Ακαδημίας 50, 10679 Αθήνα).

 Αναλυτικά μπορείτε να το δείτε εδώ το Πρόγραμμα 


16ο Πανελλήνιο Συνέδριο Λοιμώξεων, Στρογγυλή Τράπεζα με θέμα τη Φυματίωση, 4 Μαρτίου 2016

Την Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016 η Υπεύθυνη της Ομάδας Φυματίωσης της ΕΠΕ,  κα Τσικρικά Σταματούλα  μετέχει στις εργασίες  του 16ου Πανελληνίου Συνεδρίου Λοιμώξεων, σε Στρογγυλή Τράπεζα με θέμα τη «Φυματίωση». Το Συνέδριοαυτό διοργανώνει  η Ελληνική  Εταιρεία Λοιμώξεων στις 4-6 Μαρτίου 2016 στην Αθήνα, στο Ξενοδοχείο Divani Caravel  (Αίθουσα Ολυμπία).16:30-17:45 Στρογγυλή Τράπεζα «Φυματίωση»

Πρόεδροι: Μ.Κ. Λαζανάς, Π. Νικολαΐδης
• Επιδημιολογία: Δ. Παπαβέντσης
• Νεότερα για την εργαστηριακή διάγνωση: Ι. Παπαπαρασκευάς
• Βασικές αρχές θεραπείας: Ανθεκτική φυματίωση: Σ. Τσικρικά


Παλαιότερες Ημερίδες και Εκδηλώσεις για τη φυματίωση κατά τη διάρκεια του 2015 


Πνευμονολογικά Θέματα: 
"Η Φυματίωση από την Διάγνωση στη Θεραπεία"

 

 

Link του Αντιφυματικού Τμήματος του ΓΝΝΘΑ "Η Σωτηρία"