Loading...
 

Επιστημονική ενημέρωση

Επιστήμονες της Υγείας


Websites ενημέρωσης του Κοινού

με την επιστημονική επιμέλεια της ΕΠΕ

Παγκόσμια Ημέρα για το Άσθμα, 1 Μαΐου 2018
Τρίτη 01 Μάι 2018
Σήμερα είναι η 20η Παγκόσμια Ημέρα για το Άσθμα, μια εκδήλωση που έχει στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού για το άσθμα σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Παγκόσμια Ημέρα για το Άσθμα διοργανώνεται από την Παγκόσμια Πρωτοβουλία για το Άσθμα (GINA), την Παγκόσμια Πρωτοβουλία ενάντια στις Χρόνιες Αναπνευστικές Παθήσεις (GARD) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO). Με αφορμή την ημέρα αυτή, η Ομάδα Άσθματος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας θα ήθελε να κοινοποιήσει τα ακόλουθα:

Λίγα λόγια για το Άσθμα

Το βρογχικό άσθμα είναι μια από τις πιο συχνές χρόνιες παθήσεις του αναπνευστικού. Περίπου 300 εκατομμύρια άτομα πάσχουν σε όλο τον κόσμο και η συχνότητά του έχει αυξηθεί τα τελευταία 20 χρόνια, ιδιαίτερα στα παιδιά. Σύμφωνα με επιδημιολογική έρευνα της Ομάδας Άσθματος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας,  ο επιπολασμός της νόσου στο Ελληνική επικράτεια ανέρχεται στο 8,6%,  δηλαδή 900.000 περίπου παιδιά και ενήλικες έχουν άσθμα. Δικαιολογημένα, λοιπόν, το άσθμα χαρακτηρίζεται μία από τις σύγχρονες επιδημίες με οδυνηρές συνέπειες σε ατομικό και κοινωνικό επίπεδο.

Το άσθμα είναι ένα χρόνιο νόσημα με υφέσεις και εξάρσεις. Τα συμπτώματα του άσθματος είναι κυρίως η δύσπνοια, ο βήχας, ο συριγμός και το βάρος στο στήθος και οφειλονται στο ότι οι βρόγχοι των άσθματικών είναι υπεραντιδραστικοί, δηλ. αντιδρούν εύκολα σε ερεθίσματα από το περιβάλλον και στενεύουν, δυσκολεύοντας έτσι την αναπνοή. Τα ερεθίσματα αυτά μπορεί να είναι αλλεργιογόνα (π.χ. γύρεις από φυτά), ιογενείς λοιμώξεις, έντονες μυρωδιές αλλά και έντονα συναισθήματα, υγρασία, φάρμακα (όπως η ασπιρίνη και ορισμένα αντιυπερτασικά) καθώς και τροφές. Τα ερεθίσματα δεν είναι τα ίδια για όλους τους ασθενείς και η κλινική εικόνα μπορεί επίσης να είναι διαφορετική σε κάθε άτομο. Μερικές φορές, οι ασθενείς αισθάνονται κόπωση ή αδυναμία και συχνά τα παιδιά με άσθμα δεν έχουν διάθεση να παίξουν και δεν είναι ζωηρά. Οι μηχανισμοί της βρογχοστένωσης είναι κυρίως δύο: βροχόσπασμος δηλαδή σύσπαση των λείων μυών γύρω από τους βρόγχους καθώς και φλεγμονή με οίδημα του τοιχώματος. Έτσι η θεραπεία του άσθματος βασίζεται τόσο σε βρογχοδιασταλτικά όσο και σε φάρμακα που καταστέλλουν τη φλεγμονή. Τα συμπτώματα επηρεάζουν όχι μόνο  την υγεία του ασθενούς αλλα και την ποιότητα της ζωής του. Οι ασθενείς, - πολύ συχνά παιδιά ή νεαροί ενηλικες - δεν μπορούν να παίξουν ή να αθληθούν, να συμμετάσχουν σε κοινωνικές δραστηριότητες ή χάνουν μέρες από την δουλειά ή το σχολείο. Σε μελέτη που έχει γίνει στην Ελλάδα φάνηκε ότι το 43% των ασθενών θεωρούν ότι το άσθμα τους δεν ελέγχεται καλά, πάνω από το 50% δηλώνουν περιορισμούς στη φυσική τους δραστηριότητα, ενώ 20-30% δηλώνουν περιορισμούς στις κοινωνικές τους δραστηριότητες. Με την κατάλληλη όμως φαρμακευτική αγωγή, το βρογχικό άσθμα μπορεί να ελεγχθεί, έτσι ώστε ο ασθενής να ζει μια φυσιολογική ζωή χωρίς συμπτώματα και χωρίς περιορισμό των δραστηριοτήτων του.

Η διάγνωση του βρογχικού άσθματος γίνεται με βάση  την κλινική εικόνα του ασθενούς και επιβεβαιώνεται με απλές εξετάσεις ελέγχου του αναπνευστικού που είναι η σπιρομέτρηση και η ροομέτρηση. Ανάλογα με το επίπεδο ελέγχου του άσθματος χορηγούνται οι κατάλληλοι φαρμακευτικοί συνδυασμοί ρυθμιστικών (φάρμακα που ελέγχουν την νόσο) και ανακουφιστικών φαρμάκων. Νεότερα φάρμακα που έχουν κυκλοφορήσει τα τελευταία χρόνια έχουν βοηθήσει στην βελτίωση του ελέγχου άσθματος ακόμα και στις σοβαρότερες μορφές της νόσου.   Επίσης, παράλληλα με την φαρμακευτική αγωγή πρέπει να επιχειρείται αποφυγή των παραγόντων που πυροδοτούν το άσθμα (αλλεργιογόνα, ιογενείς λοιμώξεις, έντονες μυρωδιές, υγρασία, έντονα συναισθήματα, φάρμακα και τροφές), στο μέτρο που αυτό είναι δυνατό.

Το άσθμα είναι μια νόσος που επηρεάζει όχι μόνο το κοινωνικό σύνολο, αλλά και επιβαρύνει οικονομικά τις υπηρεσίες υγείας. Στοιχεία από διεθνείς μελέτες δείχνουν ότι το μέσο ετήσιο κόστος του άσθματος στην Ευρώπη ανέρχεται περίπου στα 17,7 δις ευρώ. Το κόστος αυτό αφορά, κατά κύριο λόγο, δαπάνες νοσοκομειακής περίθαλψης ενώ η φαρμακευτική θεραπεία αντιπροσωπεύει ένα μικρό μέρος του συνολικού κόστους. Το κόστος αντιμετώπισης της πάθησης στη χώρα μας φαίνεται να αγγίζει τα 88 εκατ. Ευρώ. Απαιτείται λοιπόν έγκαιρη διάγνωση και αποτελεσματική παρέμβαση στο άσθμα, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, τον ΕΛΕΓΧΟ της νόσου και την ελάττωση του κόστους.   

Στο πλαίσιο της 1ης Μαΐου 2018 - Παγκόσμιας Ημέρας για το Άσθμα, η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία με τις δράσεις και τις ενέργειές της προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει την Πολιτεία, τους γιατρούς και το κοινό για τη νόσο. Η ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση και η ενεργός προσπάθεια όλων μας θα βοηθήσει στον καλύτερο έλεγχο της νόσου και στη βελτίωση της ποιότητα ζωής των ασθενών με άσθμα. Το σύνθημά μας φέτος είναι:

«ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΝΩΡΙΣ, ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ. Είναι πάντα η κατάλληλη στιγμή για την αντιμετώπιση του άσθματος»

Στέλιος  Λουκίδης Υπεύθυνος Ομάδων Αποφρακτικών Νοσημάτων  ΕΠΕ

Πέτρος Μπακάκος, Ελευθέριος Ζέρβας, Συντονιστές Ομάδας Άσθματος ΕΠΕ

Αναλυτικά το Δελτίο Τύπου μπορείτε να το διαβάσετε από εδώ