Loading...
 

Επιστημονική ενημέρωση

Επιστήμονες της Υγείας


Websites ενημέρωσης του Κοινού

με την επιστημονική επιμέλεια της ΕΠΕ


 • Τρίτη 19 Νοέ 2019

  Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) είναι μία νόσος των πνευμόνων που στις προηγμένες χώρες όπως στην Ελλάδα οφείλεται σε ποσοστό 90% στο κάπνισμα. Τα βασικά συμπτώματα της νόσου είναι ο βήχας, η αποβολή πτυέλων και η δύσπνοια. Η νόσος στην προχωρημένη της μορφή, καταστρέφει την ποιότητα ζωής των αρρώστων, τους καθηλώνει να ζουν στο σπίτι με τη βοήθεια οξυγόνου, και τους οδηγεί συνεχώς στα Νοσοκομεία λόγω συχνών λοιμώξεων γνωστών ως παροξύνσεων της νόσου. Η νόσος αναδεικνύεται σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα υγείας της εποχής μας και ταξινομείται σταθερά στην πρώτη πεντάδα των νοσημάτων με την μεγαλύτερη θνησιμότητα. Παρ’ όλα αυτά η νόσος αυτή δεν έχει τύχει  της απαραίτητης προσοχής από το ιατρικό σώμα και τις εν γένει υγειονομικές αρχές ακόμη και στα προηγμένα κράτη. Πολύ περισσότερο μάλιστα το κοινό δεν έχει συνειδητοποιήσει τον κίνδυνο που διατρέχει να νοσήσει εξαιτίας του ενεργητικού και παθητικού καπνίσματος. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατέταξε την ΧΑΠ σε μία από τις πέντε πιο επικίνδυνες αρρώστιες της επόμενης χιλιετίας και συντονίζει προσπάθειες για την αντιμετώπισή της, όπως αυτή με το ακρωνύμιο GOLD (Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease).:

   
 • Τρίτη 12 Νοέ 2019
  Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει καθιερώσει την 12η Νοεμβρίου ως την Παγκόσμια Ημέρα Πνευμονίας με στόχο να ευαισθητοποιήσει το ευρύ κοινό για μια από τις συνηθέστερες και ενίοτε απειλητικές λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού, η οποία παρουσιάζει υψηλά ποσοστά νόσησης και θνησιμότητας σε παγκόσμια κλίμακα. Από τα επιδημιολογικά δεδομένα αποτυπώνεται ότι η πνευμονιοκοκκική πνευμονία αποτελεί την κυριότερη αιτία θανάτου σε παιδιά έως πέντε ετών, ενώ εμφανίζει θνητότητα μεγαλύτερη του 15% σε ευαίσθητους πληθυσμούς όπως σε άτομα άνω των 65 ετών, ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, για παράδειγμα βρογχικό άσθμα ή χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, οι καπνιστές καθώς και ασθενείς που πάσχουν από  καρδιαγγειακά νοσήματα, σακχαρώδη διαβήτη, αλκοολισμό κλπ.  Αν και οποιοσδήποτε μπορεί να προσβληθεί από πνευμονία, ακόμα και υγιή άτομα σε καλή φυσική κατάσταση, ωστόσο περισσότερο πιθανόν είναι να τα μικρόβια να προσβάλουν άτομα με επηρεασμένο ανοσοποιητικό σύστημα. Οι πνευμονιοκοκκικές λοιμώξεις εκδηλώνονται περισσότερο συχνά κατά τη χειμερινή περίοδο λόγω συγχρωτισμού και κλιματικών συνθηκών, αλλά κατά την αρχή της εαρινής περιόδου.
   
 • Πέμπτη 21 Νοέ 2019
  Το 22ο Πανελλήνιο Θεματικό Συνέδριο Εντατικής Θεραπείας & Επείγουσας Ιατρικής διοργανώνεται στις 28‐29‐30 Νοεμβρίου 2019 από το Ινστιτούτο Μελέτης της Βαριάς Νόσου (Ι.Μ.Β.Ν.) σε συνεργασία με τις ΜΕΘ των Γενικών Νοσοκομείων Λάρισας, Γιαννιτσών και ΝΙΜΤΣ και είναι αφιερωμένο στο θέμα «Κλίμακες, Αλγόριθμοι, Πρωτόκολλα, Όρια, Κριτήρια & Δείκτες». Στο συνέδριο η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία έχει χορηγήσει και την αιγίδα της.
   
 • Πέμπτη 21 Νοέ 2019
  Αγαπητοί συνάδελφοι, 

  Το 21ο Παγκόσμιο Συνέδριο Επεμβατικής Πνευμονολογίας (21st WCBIP) θα διεξαχθεί στην ιστορική πόλη της Shanghai, στην Κίνα από 16 ως 19 Απριλίου 2020. Θα αποτελέσει μία σημαντική ευκαιρία για ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων στην Επεμβατική Πνευμονολογία. 

  Μπορείτε να πληροφορηθείτε σχετικά στο site του συνεδρίου: www.WCBIP.org

  Η προθεσμία υποβολής εργασιών είναι 31 Δεκεμβρίου 2019.

  Την ανακοίνωση της Ομάδας μπορείτε να την διαβάσετε και από εδώ
   
 • Πέμπτη 24 Οκτ 2019
  Το Σεπτέμβριο του 2019 στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο της Μαδρίτης η Ευρωπαϊκή Πνευμονολογική Eταιρεία τροποποίησε το καταστατικό της σε ότι αφορά στη στάση των μελών της σε δραστηριότητες που αφορούν καπνικά προϊόντα.

  Συγκεκριμένα επέκτεινε την ισχύουσα απαγόρευση, στα μέλη της, να δέχονται άμεση ή έμμεση (real or perceived relationship) χρηματοδότηση από την καπνοβιομηχανία.

  Η απαγόρευση, αρχής γενομένης από 1 Ιανουαρίου του 2020, θα αφορά και σε δραστηριότητες, που περιέχουν άμεση ή έμμεση χρηματοδότηση, και αφορούν στα νεότερα  καπνικά προϊόντα (ηλεκτρονικό τσιγάρο και θερμαινόμενο τσιγάρο).
   
 • Δευτέρα 18 Νοέ 2019
  Αγαπητοί συνάδελφοι,

  Η 35η Συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΠΕ θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2019 στις 15:30μ.μ. στο γραφείο της ΕΠΕ στο ΓΝΝΘΑ "Η Σωτηρία". 

  Τα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης της 35ης  Συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΠΕ είναι τα εξής: 
   
 • Δευτέρα 04 Νοέ 2019
  Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ) και ο 37ος Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας ενώνουν για άλλη μια φορά τις δυνάμεις τους με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τη σημασία της πρόληψης, συμπληρώνοντας πλέον επτά χρόνια αδιάλειπτης συνεργασίας, με την ευγενική χορηγία της Pfizer Hellas.

  Στην καθιερωμένη Κοινή Συνέντευξη Τύπου, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 1η Νοεμβρίου 2019 για την ανακοίνωση της συνεργασίας, παρέστησαν, o Υπουργός Υγείας κ. Κικίλιας Βασίλης, εκ μέρους του Δ.Σ της Ε.Π.Ε, ο κ. Στέλιος Λουκίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Πνευμονολογίας, Β’ Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική Ε.Κ.Π.Α, Νοσοκομείο «Αττικόν» καθώς και ο Πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, κ. Κώστας ΠαναγόπουλοςΣτην εκδήλωση, επίσης συμμετείχε, ως προσκεκλημένη ομιλήτρια, η κα. Παρασκευή ΚατσαούνουΕπίκουρη Καθηγήτρια Πνευμονολογίας Ιατρικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α. και Υπεύθυνη της Ομάδας Λοιμώξεων Αναπνευστικού Συστήματος της Ε.Π.Ε
   
 • Τρίτη 22 Οκτ 2019
  Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,

  Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία διοργανώνει το Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2019 την επιστημονική εκδήλωση με θέμα: Η Πνευμονολογία κοντά στον Πνευμονολόγο στο ξενοδοχείο ΑΝΑΝΤΙ στα Τρίκαλα.

  Το Πρόγραμμα της εκδήλωσης μπορείτε να το δείτε από εδώ
   
 • Τετάρτη 30 Οκτ 2019
  Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι το 7ο Ετήσιο Σεμινάριο για τις Διάχυτες Διάμεσες Πνευμονοπάθειες θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη στο Macedonia Palace Hotel στις 9-10 Νοεμβρίου 2019. 

  Το Πρόγραμμα  μπορείτε να το δείτε από εδώ
   
 • Πέμπτη 10 Οκτ 2019

  Η Ομάδα Εργασίας Λοιμώξεις Αναπνευστικού Συστήματος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και η Πνευμονολογική Κλινική Γ.Ν Λαμίας συνδιοργανώνουν την Επιστημονική Ημερίδα με θέμα: «Λοιμώξεις αναπνευστικού, ενήλικες και παιδιά. Τι νεότερο;».

  Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2019 στις 18.00 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Λαμιέων (Λεωνίδου 11).

  Η  συμμετοχή είναι ελεύθερη για το κοινό! 

   
652 Αντικείμενα. Σελίδα 10/66
5 6 7 8 9 10 11 12 13 14