Loading...
 
 

Ομάδες Εργασίας

Νέα και Δράσεις της Ομάδας: Διακοπή Καπνίσματος & Προαγωγή Υγείας

 

31 Μαΐου 2019: Παγκόσμια Μέρα Κατά του Καπνίσματος
ΔΙΑΚΟΠΗ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ
07 Jun 2019
Κάθε χρόνο, η 31 Μαΐου ορίζεται, από το Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και  άλλους συνεργαζόμενους οργανισμούς, ως Παγκόσμια Μέρα Κατά του Καπνίσματος.

Ο διαχρονικός σκοπός της καθιερωμένης πλέον αυτής μέρας είναι:

1. Να τονισθούν οι κίνδυνοι για την υγεία και όχι μόνο, που σχετίζονται με την χρήση καπνού

2. Να προταθούν και να εφαρμοστούν πολιτικές ώστε να ελαττωθεί η κατανάλωση του καπνού.

Το θέμα της Παγκόσμιας Μέρας Κατά του Καπνίσματος για το 2019 είναι:

‘Κάπνισμα και Υγεία των Πνευμόνων

Το κάπνισμα και η έκθεση στο παθητικό κάπνισμα αυξάνουν τον κίνδυνο νοσημάτων και επηρεάζουν την υγεία των πνευμόνων με πολλούς τρόπους.

●  Καρκίνος των πνευμόνων: το κάπνισμα ευθύνεται για τους περισσότερους θανάτους από καρκίνο των πνευμόνων διεθνώς. Το παθητικό κάπνισμα αυξάνει στον κίνδυνο καρκίνου πνευμόνων στους μη-καπνιστές. Ο καρκίνος των πνευμόνων είναι η πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο στην Ευρώπη, όπου περίπου 430.000 άνθρωποι πέθαναν από καρκίνο των πνευμόνων το 2018 ενώ διαγνώσθηκαν περισσότερες από 500 000 νέες περιπτώσεις την ίδια περίοδο.  Η διακοπή του καπνίσματος ελαττώνει τον κίνδυνο.

● Χρόνια Αναπνευστικά Νοσήματα, όπως Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και Άσθμα: το κάπνισμα είναι η κύρια αιτία της ΧΑΠ, μια νόσος που χαρακτηρίζεται από βήχα και δύσκολη-αγωνιώδη αναπνοή. Ακόμη το κάπνισμα επιδεινώνει το άσθμα, προκαλεί παροξυσμούς (βήχα, δύσπνοια, συριγμό) με αποτέλεσμα περιορισμό των καθημερινών δραστηριοτήτων και αναπηρία. Η έγκαιρη διακοπή του καπνίσματος είναι η αποτελεσματικότερη μέθοδος για την επιβράδυνση της εξέλιξης της ΧΑΠ και την βελτίωση των συμπτωμάτων του άσθματος.

● Ακόμη, τα παιδιά που εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα έχουν  μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης λοίμωξης αναπνευστικού καθώς και μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης ή παροξυσμού άσθματος, πνευμονίας και βρογχίτιδας. Επίσης είναι πλέον αποδεδειγμένη η σχέση του καπνίσματος με την φυματίωση και τα στοιχεία δείχνουν ότι τα χημικά συστατικά του καπνού μπορεί να αναζωπυρώσουν λανθάνουσα φυματίωση.


Η καμπάνια του ΠΟΥ για το 2019 αποσκοπεί στην αύξηση της επαγρύπνησης σε ότι αφορά τους ιδιαίτερους κινδύνους του καπνίσματος στην υγεία των πνευμόνων και στον καθοριστικό ρόλο που έχουν οι πνεύμονες στην γενικότερη υγεία και ευεξία του ανθρώπου.

Αποσκοπεί ακόμη στην αύξηση της επαγρύπνησης σε ότι αφορά στην αποτελεσματικότητα (με κέρδος την ανθρώπινη ζωή) δράσεων ελάττωσης του καπνίσματος όπως η αύξηση της τιμής των τσιγάρων, η απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους, η βοήθεια των καπνιστών στην διακοπή καπνίσματος, η ενημέρωση από ΜΜΕ.

Η πλήρης εφαρμογή όλων αυτών των μέτρων θα βελτιώσει την υγεία και την ευεξία του πληθυσμού και θα σώσει ζωές.          
  
Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (Ε.Π.Ε) και η Ομάδα Διακοπής Καπνίσματος και Προαγωγής της Υγείας, στο πλαίσιο των δράσεων που υλοποιούν με αφορμή το φετινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος, διοργάνωσε ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Η υγεία των πνευμόνων για τη μακροζωία και την ευεξία. Τρίκαλα, η πρώτη πόλη ελεύθερη καπνού» Σκοπός της εκδήλωσης ήταν αφενός η ενημέρωση του κοινού σχετικά με τους κινδύνους για την υγεία – και όχι μόνο – που σχετίζονται με τη χρήση καπνού και η ευαισθητοποίηση όλων για την εφαρμογή πολιτικών ελάττωσης της κατανάλωσης καπνού  και αφετέρου η ανάδειξη του παραδείγματος του Δήμου Τρικκαίων στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, που ισχύει στη χώρα μας.

Ιατρεία Διακοπής καπνίσματος

Στην Ελλάδα καπνίζει το 37% των ενηλίκων και περισσότεροι από 15000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από νόσημα που σχετίζεται με το κάπνισμα ενώ ξοδεύονται 25-30 εκατ. ευρώ/έτος για τσιγάρα.

Η συνέχιση του καπνίσματος οφείλεται στην νικοτίνη που περιέχεται στον καπνό ενώ η πρόοδος στην κατανόηση της φαρμακολογικής φύσης του εθισμού στην νικοτίνη  έδειξε ότι πρόκειται για μια ουσία με ισχυρές εθιστικές ιδιότητες με θύματα την πλειονότητα των καπνιστών.

Η αντιμετώπιση της νόσου του καπνίσματος αρχίζει με την συνειδητοποίηση ότι δεν πρόκειται για μια κακή συνήθεια αλλά για μια κατάσταση εθισμού την οποία μπορεί να αντιμετωπίσει χωρίς εξειδικευμένη βοήθεια μόνο το 3-5% των καπνιστών.

Το 2000 άρχισαν, για πρώτη φορά στην Θεσσαλονίκη , Αθήνα και Ηράκλειο Κρήτης να λειτουργούν Ιατρεία Βοήθειας Διακοπής Καπνίσματος. Αυτή τη στιγμή, με πρωτοβουλία και δράσεις της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ) λειτουργούν σχεδόν σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας.

Η στοχευμένη ιατρική (συμβουλευτική και φαρμακευτική) υποστήριξη στα Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος μπορεί να αντιμετωπίσει τη χρόνια νόσο της εξάρτησης από τη νικοτίνη (εξάρτηση μεγαλύτερη από αυτή της κοκαΐνης) καθώς αυξάνει πάνω από 35-55% το ποσοστό επιτυχούς  διακοπής.»
 
Για την ΕΠΕ
Οι Συντονιστές της Ομάδας Διακοπής Καπνίσματος και Προαγωγής Υγείας



Η Ομάδα Διακοπής Καπνίσματος και Προαγωγής Υγείας της ΕΠΕ επιμελήθηκε τα παρακάτω βίντεο για την Παγκόσμια Μέρα Κατά του Καπνίσματος 2019 με σκοπό να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει το κοινό.


 https://www.youtube.com/watch?v=wP8Bmo7YJd8

https://www.youtube.com/watch?v=MoAcmZjzOtI


https://www.youtube.com/watch?v=259CFdubyIQ

 https://www.youtube.com/watch?v=wP8Bmo7YJd8



© 2024 Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία - All rights reserved
Developed by LogicOne