Loading...
 
 

Ομάδες Εργασίας

Νέα και Δράσεις της Ομάδας: Επεμβατική Πνευμονολογία

 

  •  
  • 31 Aug 2020

    Electromagnetic Navigation Bronchoscopy with Tomosynthesis-based Visualization and Positional Correction Three-dimensional Accuracy as Confirmed by Cone-Beam Computed Tomography

    Michael A. Pritchett, DO, MPH, Krish Bhadra, MD and Jennifer S. Mattingley

    J Bronchol Intervent Pulmonol 2020;00:000–000

    Έχει φανεί από πολλές μελέτες ότι η βρογχοσκόπηση με ηλεκτρομαγνητική καθοδήγηση βοηθά σημαντικά στη διάγνωση μίας περιφερικής πνευμονικής βλάβης. Όμως, η αναντιστοιχία μεταξύ των εικόνων της αξονικής τομογραφίας (που χρησιμοποιείται για την καθοδήγηση) και της βρογχικής ανατομίας σε πραγματικό χρόνο μπορεί να περιορίσουν την επιτυχία της επέμβασης. Μία νέα μεθοδολογία με ειδικό software που ονομάζεται tomosynthesis δοκιμάστηκε σε αυτή τη μελέτη για να γεφυρώσει αυτές τις διαφορές.
     
  • 28 Jul 2020

    Το Ιατρικό και το Διαγνωστικό Τμήμα της Ογκολογίας της Εταιρίας AstraZeneca, σας προσκαλούν να παρακολουθήσετε ένα διαδικτυακό  εξειδικευμένο σεμινάριο (masterclass), με θέμα «Live-streamed EBUS Biopsy».

    Το σεμινάριο, θα πραγματοποιηθεί στις 31 Ιουλίου και ώρα 11:00 πμ, με την ευγενική υποστήριξη της Astra Zeneca.

    Συντονιστής θα είναι ο Dr Neal Navani, Consultant in Thoracic Medicine, University College London Hospital, UK.
    Περισσότερες πληροφορίες στο link

    https://www.workcast.com/register?cpak=1650868998654546

     
  • 29 May 2020
    Συστάσεις του ΔΣ της ΕΠΕ μετά από συνεργασία με την ομάδα εργασίας της Επεμβατικής Πνευμονολογίας σχετικά με τη Βρογχοσκόπηση και τον ιό Covid-19.
    Οι συστάσεις της ομάδος 
     
  •  
  •  
  • 25 Feb 2020

    Οι σύγχρονες κατευθυντήριες οδηγίες για τη σταδιοποίηση του μεσοθωρακίου προτείνουν το συστηματικό έλεγχο του μεσοθωρακίου  με λήψη δειγμάτων από τους ορατούς με το EBUSλεμφαδένες ≥ 5 mmαπό τους σταθμούς N3 προς τους N1, ανεξαρτήτως των ευρημάτων του PET/CT. Τους τελευταίους 2 μήνες εμφανίστηκαν στη βιβλιογραφία σημαντικές δημοσιεύσεις, οι οποίες ενισχύουν με περαιτέρω τεκμηρίωση την παραπάνω οδηγία, ενισχύοντας την μάλιστα με πιθανούς νέους στόχους, όπως το αριστερό επινεφρίδιο. Ταυτόχρονα, το ενδιαφέρον για δομημένη και ουσιαστική εκπαίδευση στο EBUSTBNAπαραμένει υψηλό, με την ανάπτυξη ολοένα και περισσότερων onlineεργαλείων από διαφορετικές ομάδες ανά τον κόσμο.

    Integration of Bronchoscopic Transesophageal Ultrasound Examination of the Left Adrenal Gland into Routine Lung Cancer Staging Workup: A Prospective Trial. DarwicheK. etal. Respiration 2020; 99:43–49

    Το αριστερό επινεφρίδιο αποτελεί συχνή εστία μεταστατικής νόσου για τον καρκίνο του πνεύμονα. Σε προηγούμενες μελέτες έχει περιγραφεί η δυνατότητα λήψης βιοψίας με τη χρήση του linearEBUSμέσω του οισοφάγου (b-EUS). Σκοπός της παραπάνω πολυκεντρικής μελέτης ήταν να εκτιμηθεί αν η εξέταση του επινεφριδίου μπορεί να ενταχθεί στη εξέταση ρουτίνας με linearEBUS (b-EUS). Συμπεριελήφθησαν 313 ασθενείς που παραπέμφθηκαν για EBUS. Πραγματοποιήθηκε παρακέντηση όταν υπήρχε υποψία κακοήθειας στο αριστερό επινεφρίδιο (LAG). Εξετάστηκε η διαγνωστική ακρίβεια, ο χρόνος της επέμβασης, οι επιπλοκές και η καμπύλη εκμάθησης τεσσάρων έμπειρων EBUSβρογχοσκόπων. Η ανίχνευση του LAGήταν επιτυχής σε ποσοστό 87.5%. Μετά την αρχική καμπύλη εκμάθησης, οι τέσσερις βρογχοσκόποι είχαν συνολικό ρυθμό ανίχνευσης >93%, και ο ρυθμός ανίχνευσης δε συσχετιζόταν με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των ασθενών. Η EUS-B-FNAαποκάλυψε 9 LAGμεταστάσεις, με ευαισθησία, ειδικότητα και διαγνωστική ακρίβεια 75%, 100%, και 99%, αντίστοιχα. Ο μέσος χρόνος για EUS-Bήταν 194.4 s, με 594.8 s για την FNA. Συνολικά, δεν παρουσιάστηκαν επιπλοκές. Συμπερασματικά, ένας υψηλός ρυθμός ανίχνευσης είναι εφικτός μετά από αρχική περίοδο εκπαίδευσης, με ενσωμάτωση του EUS-bστη ρουτίνα σταδιοποίησης του καρκίνου πνεύμονα με EBUS. (Εικόνα LAG μεμορφολογία «γλάρου» - Seagull sign. Picture courtesy L.M.M.J. Crombag and Jouke T. Annema).

     
  • 17 Dec 2019
    Transbronchial Biopsy Using an Ultrathin Bronchoscope Guided by Cone-Beam Computed Tomography and Virtual Bronchoscopic Navigation in the Diagnosis of Pulmonary Nodules. Ali et al. Respiration 2019. DOI: 10.1159/000500228 (online publication).

    Η διαβρογχική βιοψία καθοδηγούμενη από τα νεότερα εργαλεία πλοήγησης αποτελεί μία ασφαλή διαγνωστική προσέγγιση για τις περιφερικές πνευμονικές βλάβες. H μελέτη εξέτασε το συνδυασμό της εικονικής βρογχοσκόπησης - virtual bronchoscopic navigation (VBN) με υπέρ-λεπτό βρογχοσκόπιο- ultrathin bronchoscope και cone-beam computed tomography (CBCT) σε 29 ασθενείς με 40 πνευμονικούς όζους, οι περισσότεροι μη ορατοί με τη συμβατική ακτινοσκόπηση. Η cone beam CT αποτελεί τη νεότερη προσθήκη στην απεικόνιση εντός υβριδικής αίθουσας χειρουργείου/αγγειογράφου. Στην πρώτη φάση της εξέτασης αναγνωρίζεται ο βρόγχος-στόχος με την virtual bronchoscopy με το ειδικό software (στη μελέτη το σύστημα bf-navi©). Κατόπιν, πραγματοποιείται CT σάρωση εντός 6 δευτερολέπτων με περιστροφή της κεφαλής του cone-beam κατά 200 μοίρες. Κατόπιν, με τη χρήση ειδικού software ανασυντίθενται οι εικόνες με τρισδιάστατη απεικόνιση του πνευμονικού όζου σε monitor μπροστά στο βρογχοσκόπο. Ο όζος επιπροβάλλεται στην ακτινοσκοπική εικόνα. Το υπέρλεπτο βρογχοσκόπιο (εξωτερική διάμετρος 2,8 mm) προωθείται όσο το δυνατόν εγγύτερα στη βλάβη, και η λαβίδα βιοψίας εισάγεται στο βρόγχο-στόχο. Σε αυτή τη φάση, πραγματοποιείται δεύτερη σάρωση με το cone-beam και οι όζοι χαρακτηρίστηκαν από την ομάδα ως: Α. Η λαβίδα ήταν σαφώς εντός της βλάβης. Β. Η λαβίδα ήταν παρακείμενη της βλάβης. C. Η λαβίδα ήταν σαφώς εκτός της βλάβης. Όταν ήταν δυνατή η επαναπροσέγγιση της βλάβης γινόταν εκ νέου cone-beam. Σε βλάβες A και Β ελήφθησαν διαβρογχικές βιοψίες. Από τις βλάβες C ελήφθησαν μόνο κυτταρολογικά δείγματα. Η διαγνωστική ακρίβεια του αλγόριθμου ήταν 92% για κακοήθεια και 86% για καλοήθεις αιτιολογίες.
     
  • 21 Nov 2019

    Αγαπητοί συνάδελφοι,

    Το 21ο Παγκόσμιο Συνέδριο Επεμβατικής Πνευμονολογίας (21st WCBIP) θα διεξαχθεί στην ιστορική πόλη της Shanghai, στην Κίνα από 16 ως 19 Απριλίου 2020. Θα αποτελέσει μία σημαντική ευκαιρία για ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων στην Επεμβατική Πνευμονολογία.

    Μπορείτε να πληροφορηθείτε σχετικά στο site του συνεδρίου: www.WCBIP.org

    Η προθεσμία υποβολής εργασιών είναι 31 Δεκεμβρίου 2019.

    Την ανακοίνωση της Ομάδας μπορείτε να την διαβάσετε και από εδώ

     
  • 22 Oct 2019

    Η Μαδρίτη φιλοξένησε φέτος το συνέδριο της ERS, όπου κάθε χρόνο προσφέρεται βήμα στην έρευνα, καλή κλινική πρακτική και τις καινοτόμες τεχνολογίες. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι διαλέξεις και ερευνητικές παρουσιάσεις της επεμβατικής πνευμονολογίας.

    Σε κεντρική συνεδρία με βιντεοσκοπημένες βρογχοσκοπήσεις παρουσιάστηκαν νέες τεχνικές για την αντιμετώπιση της χρόνιας βρογχίτιδας με bronchial rheoplasty και targeted lung denervation.
    Η bronchial rheoplasty (σύστημα Rheox©) στοχεύει το βρογχικό βλεννογόνου των ασθενών με χρόνια βρογχίτιδα και σημαντική απόχρεμψη πτυέλων. Ο ενδοσκοπικός καθετήρας αποδίδει ηλεκτρική ενέργεια (χωρίς μετατροπή σε θερμική) στο βρογχικό βλεννογόνο, λείες μυικές ίνες και υποβλεννογόνιους αδένες, με στόχο την απόπτωση ως τη βασική μεμβράνη. Με αυτό τον τρόπο μειώνεται σημαντικά ο αριθμός των υποβλεννογόνιων βλεννοπαραγωγών αδένων. Η μέθοδος δοκιμάζεται σε πολυκεντρική κλινική μελέτη σκοπιμότητας με 30 ασθενείς. Τα δεδομένα και το video παρουσιάστηκαν από τον Α. Valipour (Βιέννη, Αυστρία). Οι επιπλοκές της μεθόδου δεν ήταν συχνές (1 πνευμονία, 1 παρόξυνση ΧΑΠ και 1 επεισόδιο ρίκνωσης του βλεννογόνου). Οι βιοψίες μετά την παρέμβαση έδειξαν πράγματι μείωση των βλεννοπαραγωγών αδένων και η ποιότητα ζωής των ασθενών (όπως μετρήθηκε από τα ερωτηματολόγια SGRQ και CAT) βελτιώθηκε σημαντικά (- 14.6 και – 7.9 αντίστοιχα).

    Αναλυτικά τα "Νεότερα δεδομένα στην Επεμβατική πνευμονολογία όπως παρουσιάστηκαν στο διεθνές συνέδριο της European Respiratory Society- Μαδρίτη, 2019", μπορείτε να τα διαβάσετε από εδώ

     
44 Αντικείμενα. Σελίδα 2/5
1 2 3 4 5
 
© 2024 Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία - All rights reserved
Developed by LogicOne