Loading...
 
 

Ομάδες Εργασίας

Νέα και Δράσεις της Ομάδας: Επεμβατική Πνευμονολογία

 

Ανασκόπηση πρόσφατων μελετών: Νεότερα δεδομένα για την καθοδηγούμενη βρογχοσκόπηση και τον ενδοβρογχικό υπέρηχο (EBUS)
05 Nov 2018
Η μελέτη NELSON που παρουσιάστηκε πρόσφατα στο συνέδριο της IASLC αποτέλεσε τη δεύτερη μεγάλη μελέτη μετά την NLST που έδειξε ότι ο έλεγχος ρουτίνας με αξονική τομογραφία θώρακος σε άτομα σε υψηλό κίνδυνο για καρκίνο του πνεύμονα οδηγεί σε μείωση των θανάτων από τη νόσο [1]. Για τους άνδρες της μελέτης, η μείωση ήταν κατά 26% στη δεκαετία. Στη –μικρότερη- ομάδα των γυναικών η πρώιμη διάγνωση ήταν ακόμα υψηλότερη. Η μελέτη συμπεριέλαβε περισσότερο από 27,000 αξονικές σε 15,792 άτομα και ο έλεγχος έγινε κατά την ένταξη στη μελέτη και κατόπιν σε 1,3 και 5.5 έτη μετά. Ποσοστό 69% των 243 ασθενών που εμφάνισαν καρκίνο του πνεύμονα ήταν σταδίου 1Α και 1Β- δηλαδή χειρουργήσιμοι [2].

Η σταδιακή ένταξη του προληπτικού ελέγχου με CT θώρακος τα επόμενα χρόνια θα οδηγήσει σε αύξηση της εύρεσης πνευμονικών όζων οι οποίοι θα πρέπει να υποβληθούν σε διερεύνηση. Οι νέες μελέτες προτείνουν το συνδυασμό τεχνικών πλοήγησης (Electromagnetic navigation- virtual bronchoscopy- radial EBUS) με απεικονιστικά συστήματα ( CT ή Cone beam CT hybrid system) για την αύξηση της διαγνωστικής ακρίβειας.
Αναλυτικά τα Νεότερα δεδομένα για την καθοδηγούμενη βρογχοσκόπηση και τον ενδοβρογχικό υπέρηχο (EBUS) μπορείτε να τα διαβάσετε από εδώ
© 2024 Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία - All rights reserved
Developed by LogicOne