Loading...
 
 
Ενημέρωση Για Τη Συνεδρίαση του ΔΣ Της ΕΠΕ, 17 Ιουνίου 2021
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΣ
23 Jun 2021

Αγαπητοί Συνάδελφοι/ Μέλη της ΕΠΕ

Σας ενημερώνουμε ότι το ΔΣ συνεδρίασε στις 17 Ιουνίου 2021 και ασχολήθηκε  με 20 θέματα. Σας κοινοποιούμε τα βασικά ζητήματα και τις  σχετικές αποφάσεις που πάρθηκαν για τα θέματα αυτά, έχοντας ως βασικό σκοπό την  ενημέρωση των μελών μας. Σε περίπτωση που επιθυμείτε να προσθέσετε κάτι ή να μας ενημερώσετε για τις απόψεις σας, μπορείτε να το κάνετε μέσω του e-mail της Εταιρείας.

1. Το Πανελλήνιο Πνευμονολογικό Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί το Δεκέμβριο του 2021 (16-19/12 στο ξενοδοχείο Intercontinental). Ξεκίνησε ήδη η λειτουργία της ιστοσελίδας του συνεδρίου. Έγινε επιλογή των ξένων ομιλητών με βάση τις προτάσεις ομάδων εργασίας (7 συνολικά).  Οριστικοποιήθηκε το πρόγραμμα μετά από ειδική συνεδρία με τις  ομάδες εργασίας. Η επιτροπή προγράμματος θα συναντηθεί με το γραφείο οργάνωσης του συνεδρίου και θα οριστικοποιήσει τη κατανομή του προγράμματος.

2. Σχετικά με τη  καμπάνια ‘’ Ανάσα ζωής’’ με σκοπό το προσυμπτωματικό έλεγχο για το καρκίνο του Πνεύμονα το ΔΣ αποτίμησε τον μέχρι τώρα σχεδιασμό και αποφάσισε την δημιουργία σε συνεργασία με το Υπουργείο υγείας πιλοτικού προγράμματος σε 4 κέντρα με σκοπό σε 1 έτος να υποβληθούν στοιχεία που θα βοηθήσουν την υλοποίηση του προγράμματος. Τόνισε δε ότι στην παρούσα φάση δεν υπάρχει κωδικός στην ΗΔΙΚΑ για την συνταγογράφηση της lowdoseHRCT. Καλεί δε όλους τους Πνευμονολόγους να μην παρασύρονται από ανακοινώσεις που τους καλούν να συνταγογραφούν με μη αποδεκτούς κωδικούς.

3. Η ΕΠΕ ανακοινώνει τη μεταβίβαση του περιοδικού ‘’ Πνεύμων’’ στον εκδοτικό οίκο European Publishing. Νέος Chief Editor αναλαμβάνει με ομόφωνη απόφαση του ΔΣ  ο Αν Καθηγητής Κωνσταντίνος Κωστίκας.  Το περιοδικό παραμένει ως το επίσημο περιοδικό της ΕΠΕ. Σύντομα θα γίνει παρουσίαση του νέου ιστότοπου του περιοδικού που θα περιλαμβάνει και  online υποβολή άρθρων. Το ΔΣ ευχαριστεί τον απερχόμενο chief editor Ομότιμο καθηγητή ΕΚΠΑ Δημοσθένη Μπούρο για τη πολυετή προσφορά του στο περιοδικό. Για την προσφορά του αυτή καθώς και για την μεγάλή συνεισφορά του στη Πνευμονολογία αποφάσισε ομόφωνα να τον τιμήσει στο επερχόμενο 30ο Πανελλήνιο Πνευμονολογικό συνέδριο.

4. Μετά τη συνάντηση του προέδρου  της ΕΠΕ με τη πρόεδρο και τη γραμματέα της ERS, η ERS αποφάσισε να υποστηρίξει την ΕΠΕ ως συν-διοργανωτή ενός satellitesymposium στην Ελλάδα. Αποτελεί τιμή για την ΕΠΕ και τους Έλληνες Πνευμονολόγους.

5. Έγινε η πρώτη συνάντηση του ΔΣ με κλιμάκιο του ΕΟΠΥΥ που σχετίζεται με την συνταγογράφηση οξυγονοθεραπείας. Πριν την συνάντηση έγινε προπαρασκευή των θέσεων της ΕΠΕ μετά από διαβούλευση με τις ομάδες εργασίας ΧΑΠ, Εντατικής Θεραπείας, ΔΔΠ και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Η ΕΠΕ θα καταθέσει τις προτάσεις της στην επιτροπή του ΕΟΠΥΥ μετά από νέα διαβούλευση με τις ομάδες εργασίας.

6. Ενεργοποίηση των ομάδων των θεραπευτικών πρωτοκόλλων ΧΑΠ και βρογχικού άσθματος ώστε να γίνουν απαραίτητες τροποποιήσεις με σκοπό να γίνει συνάντηση με τους εκπροσώπους της ΗΔΙΚΑ.

7. Στα πλαίσια συνεργασίας με τη Καρδιολογική Εταιρεία η ΕΠΕ θα επιχορηγήσει την εκπαίδευση ALS 30 Πνευμονολόγων κατά προτίμηση ειδικευομένων ή νέων ειδικών.

8. Αποφασίστηκε η συμμετοχή-συνεργασία της ΕΠΕ με το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών (ΙΝ.Ε.Β.) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (Ε.Κ.Ε.Τ.Α.).

Η συνεργασία με τον ΕΤΕΚΑ αφορά τη συλλογή και επεξεργασία δεδομένων από την καθημερινή κλινική πρακτική, με στόχο τη βελτίωση παροχής υπηρεσιών σε διαγνωστικό και θεραπευτικό επίπεδο, προς όφελος των ασθενών και του συστήματος υγείας.Πιο συγκεκριμένα τη δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου ενηλίκων ασθενών με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα: Σύνδρομο Απνοιών στον ύπνο, αναπνευστική ανεπάρκεια από αποφρακτικού και περιοριστικού τύπου νοσήματα διαφόρου βαρύτηταςπου προκαλούν χρόνια αναπνευστική δυσχέρεια και απαιτούν εφαρμογή ειδικών συσκευών μηχανικής υποστήριξης της αναπνοής. Έγινε συνάντηση με τους εκπροσώπους ΕΚΕΤΑ κ Τσιάρα και κ Στειρόπουλο. Εκπρόσωποι της ΕΠΕ ορίσθηκαν οι υπεύθυνοι ομάδων εργασία Εντατικής Θεραπείας και Ύπνου κ Σωτηρίου και Λάμπρου.

9. Αποφασίστηκε η συνέχιση του διετούς εκπαιδευτικού προγράμματος με διαδικτυακό τρόπο και με νέα ημέρα τη Τετάρτη 18:00μ.μ.-20:00μ.μ.  Ανατέθηκε στον ειδικό γραμματέα εκπαίδευσης καθηγητή κ Μπακάκο.

10.Επανέναρξη με νέα βάση της μονάδας προληπτικής Πνευμονολογίας από Σεπτέμβριο 2021. Συνεργασία με Δήμους σε όλη τη χώρα, όχι στη βάση μαζικών σπιρομετρήσεων αλλά κλινικής προληπτική προσέγγισης.

11. Συνέχιση συνεργασίας με το Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο. Το δεύτερο μέρος θα αφορά τη διακοπή του καπνίσματος και το ρόλο των φαρμακείων.

12. Στις 22-9-2021 θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα ‘’ Τι ακούστηκε στο ERS 2021’’ Υπεύθυνοι οι ομάδες εργασίας.

13. Αποφασίστηκε η αποστολή πρόσκλησης ευαισθητοποίησης των μονάδων υγείας και των ιδιωτικών ιατρείων στην επαναλειτουργία των ιατρείων διακοπής του καπνίσματος.

14. Συνεργασία στον εκπαιδευτικό τομέα με την Εταιρία  Λοιμώξεων. Υπεύθυνες από το ΔΣ οι κ Κατσαούνου και Ροβίνα καθώς και οι υπεύθυνες της Ομάδας Λοιμώξεων.

Το ΔΣ της ΕΠΕ

© 2024 Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία - All rights reserved
Developed by LogicOne