Loading...
 
 
European Lung Foundation Award Winner 2021
ERS
14 Sep 2021

Ένας Έλληνας ασθενής με κυστική ίνωση, ο οποίος αγωνίστηκε ακούραστα για να βελτιώσει τη ζωή των ανθρώπων που ζουν με τη νόσο μέσω καλύτερης πρόσβασης σε θεραπείες, τιμήθηκε με το ετήσιο βραβείο European Lung Foundation (ELF).

Το βραβείο, το οποίο αναγνωρίζει άτομα, ομάδες ή οργανισμούς που έχουν κάνει εξαιρετική συμβολή στην εξυπηρέτηση της ανθρώπινης υγείας στον τομέα της υγείας των πνευμόνων, θα ανακοινωθεί σχεδόν πριν από το φετινό Διεθνές Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Αναπνευστικής Εταιρείας, 5-8 Σεπτεμβρίου 2021. Η Dr. Maria Neira διευθύντρια του Παγκόσμιου οργανισμού υγείας,   ο πρώην Δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Michael Rubens Bloomberg είναι κάποιοι από τους προηγούμεους βραβευθέντες ενώ για πρώτη φορά βραβέυεται ασθενής.

Το φετινό βραβείο τιμά τον Δημήτρη Κοντοπίδη, ο οποίος διαγνώστηκε με κυστική ίνωση (ΚΙ) όταν ήταν 8 ετών. Αφού συνειδητοποίησε ότι υπήρχε έλλειψη εξειδικευμένων υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης στην Ελλάδα, ο Δημήτρης εγκατέλειψε τις σπουδές του και αποφάσισε ότι ήθελε να αγωνιστεί για να βελτιώσει τη ζωή άλλων ανθρώπων που ζουν με τη νόσο.

Κατά τη διάρκεια πολλών ετών, ο Δημήτρης έχει αγωνιστεί ακούραστα για καλύτερη φροντίδα και πρόσβαση σε θεραπείες για ασθενείς με ΚΙ που ζουν στην Ελλάδα και τις γύρω χώρες.

Το 2014, οι προοπτικές για ασθενείς με ΚΙ στην Ελλάδα ήταν κακές. Η καλύτερη πορεία δράσης για πολλούς ασθενείς είναι η μεταμόσχευση πνεύμονα, αλλά αυτά δεν προσφέρονταν στην Ελλάδα εκείνη τη στιγμή. Ο Δημήτρης ταξίδεψε σε ένα κέντρο μεταμοσχεύσεων στη Βιέννη, με την ιδέα να δημιουργήσει μια επίσημη επαφή με το κέντρο για την υποστήριξη των Ελλήνων ασθενών. Μετά από ένα χρόνο διαπραγματεύσεων και πιέσεων, ο Δημήτρης κατάφερε να συνάψει μια συμφωνία σύμφωνα με την οποία περίπου 5 Έλληνες ασθενείς ετησίως υποβάλλονταν σε μεταμόσχευση στο Κέντρο Μεταμόσχευσης AKH στη Βιέννη.

Τον Νοέμβριο του 2019, ο Δημήτρης έκανε το πρωτοφανές και ανιδιοτελές βήμα της απόρριψης της προσφοράς μεταμόσχευσης πνεύμονα στο μεταμοσχευτικό κέντρο, μετά από δύο χρόνια στη λίστα αναμονής. Ήθελε να χρησιμοποιήσει αυτήν την απόφαση ως μια ευκαιρία για να παροτρύνει την κυβέρνηση να διαθέσει μια νέα επαναστατική θεραπεία για την Κυστική Ίνωση (CFTR modulators) στην Ελλάδα, αφού είχε εγκριθεί για χρήση στις ΗΠΑ τον προηγούμενο μήνα (Οκτώβριος 2019).

Ο Έλληνας Υπουργός Υγείας απάντησε αμέσως στην ενέργεια του Δημήτρη - σε συνέντευξη Τύπου κάλεσε την φαρμακευτική εταιρία να εμφανιστεί και να διαπραγματευτεί την εισαγωγή της θεραπείας. Σήμερα, περισσότεροι από 80 Έλληνες ασθενείς με αναπνευστικά νοσήματα, συμπεριλαμβανομένου του Δημήτρη, βρίσκονται σε σωτήρια θεραπεία χάρη σε αυτό.

Ο Δημήτρης έχει εργαστεί ως Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου για την Κυστική Ίνωση και φέτος έχει εκλεγεί ως ο νέος Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συλλόγου για την Κυστική Ίνωση (CF Europe) για τα επόμενα δύο χρόνια.

Λαμβάνοντας το βραβείο, ο Δημήτρης είπε:

«Είναι τιμή μου να λαμβάνω το βραβείο ELF. Πιστεύω ότι αυτό το βραβείο μπορεί να αποδείξει σε όλους τους ασθενείς, από κάθε πάθηση, ότι όταν είναι αρκετά γενναίοι να πάρουν θέση, να μάθουν για την κατάστασή τους και να συμμετέχουν ισότιμα ​​στις αποφάσεις υγειονομικής περίθαλψης, μπορούν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε και να ηγηθούν των αλλαγών στην πολιτική υγείας. Είμαι περήφανος που καταφέραμε να σώσουμε πολλούς συνασθενείς μας και που επηρεάσαμε θετικά τις συζητήσεις πολιτικής σε άλλες χώρες ».

Ο πρόεδρος του ELF, Kjeld Hansen, επαίνεσε τις ακούραστες ενέργειες του Δημήτρη: «Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω τον Δημήτρη ως τον αποδέκτη του βραβείου ELF φέτος. Ήταν ένας εξαιρετικός υποψήφιος για αυτό το βραβείο χάρη στα χρόνια που εργάστηκε ακούραστα για να βελτιώσει τη ζωή των ασθενών με Κυστική Ίνωση στην Ελλάδα, την Ευρώπη και όχι μόνο. Έχει χρησιμοποιήσει τη δική του κατάσταση για να εμπνεύσει άλλους σε όλο το φάσμα της υγείας των πνευμόνων. Είναι αξιόλογο ότι τώρα αναγνωρίζεται για αυτές τις προσπάθειες και του στέλνουμε τα θερμά μας συγχαρητήρια για όλα όσα έχει επιτύχει ».

Σημειώσεις στους συντάκτες:

Δείτε ένα βίντεο που παρουσιάζει τα επιτεύγματα του Δημήτρη Κοντοπίδη καθώς λαμβάνει το βραβείο ELF. https://www.youtube.com/watch?v=dpqj_DtJrTY

Σχετικά με το βραβείο ELF

Ιδρύθηκε το 2001, το βραβείο ELF αναγνωρίζει τους ανθρώπους που έχουν αντίκτυπο στην αναπνευστική δημόσια υγεία. Μεταξύ των προηγούμενων βραβευθέντων περιλαμβάνονται, ο πρώην Δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Michael Rubens Bloomberg, ο Νορβηγός Ολυμπιονίκης κωπηλασίας, Olaf Tufte και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Σχετικά με το Ευρωπαϊκό ίδρυμα Πνευμόνων

Το ELF είναι ένας οργανισμός με επικεφαλής τον ασθενή που εργάζεται διεθνώς για να φέρει τους ασθενείς και το κοινό μαζί με επαγγελματίες υγείας για τη βελτίωση της υγείας των πνευμόνων και την πρόωρη διάγνωση, θεραπεία και περίθαλψη.

Ιδρύθηκε το 2000, το ELF συνεργάζεται με την European Respiratory Society (ERS) για την ανάπτυξη της ένωσης μεταξύ επαγγελματιών υγείας των πνευμόνων και ασθενών. Με έδρα το Σέφιλντ (Ηνωμένο Βασίλειο) και τις Βρυξέλλες (Βέλγιο) το ELF έχει αναπτυχθεί και αναπτύξει μια βασική ομάδα ειδικών και ένα δίκτυο μεμονωμένων ασθενών και οργανώσεων ασθενών. Το ELF συνεργάζεται με ανθρώπους από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του εθελοντικού μας δικτύου ασθενών άνω των 350 ατόμων και του δικτύου οργάνωσης ασθενών μας με περισσότερους από 200 οργανισμούς αναπνευστικής οδού στην Ευρώπη. συνεργάζονται με άτομα που ζουν με περισσότερες από 40 διαφορετικές παθήσεις των πνευμόνων. Το ήθος μας είναι η συμμετοχή και η συνεργασία. Πιστεύουμε ότι συνεργαζόμαστε για να βελτιώσουμε την υγεία των πνευμόνων

Το Διεθνές Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Αναπνευστικής Εταιρείας (ERS) λαμβάνει χώρα μια φορά το χρόνο, όταν οι ειδικοί του αναπνευστικού κόσμου συγκεντρώνονται για να παρουσιάσουν και να συζητήσουν την τελευταία έρευνα σε θέματα όπως ο COVID-19, το άσθμα, η ΧΑΠ, ο καρκίνος του πνεύμονα, η ρύπανση και το κάπνισμα. Το συνέδριο καλωσορίζει περισσότερους από 25.000 συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο κάθε χρόνο, διευκολύνοντας την ανταλλαγή επιστημονικής και κλινικής αριστείας σε ολόκληρο τον τομέα της αναπνευστικής ιατρικής. Η φήμη του ERS προέρχεται από το εξαιρετικό επιστημονικό πρόγραμμα του διεθνούς συνεδρίου του, το οποίο είναι πλέον η μεγαλύτερη συνάντηση αναπνευστικού στον κόσμο. www.ersnet.org/congres.

© 2024 Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία - All rights reserved
Developed by LogicOne