Loading...
 
 
Συνέντευξη Τύπου ενόψει 30ου Πανελλήνιου Πνευμονολογικού Συνεδρίου
ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
15 Dec 2021

Την Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε δια ζώσης Συνέντευξη Τύπου ενόψει του 30ου Πανελλήνιου Πνευμονολογικού Συνεδρίου που αρχίζει την Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2021.

Για τον σημαντικό ρόλο των πνευμονολόγων στην πανδημία μίλησε στους δημοσιογράφους ο Πρόεδρος της ΕΠΕ καθηγητής Ιατρικής ΕΚΠΑ κ. Στέλιος Λουκίδης, υπογραμμίζοντας ότι: «Η ειδικότητα της Πνευμονολογίας αναγνωρίστηκε στην περίοδο της πανδημίας ως η ειδικότητα αιχμής στη διαχείριση της. Αυτό αφορούσε όλες τις βαθμίδες υγείας. Η αναγνώριση της ειδικότητας όμως και ο χαρακτηρισμός της ως ειδικότητα αιχμής δεν αφορά μόνο τη διαχείριση της πανδημίας αλλά και μια πλειάδα άλλων παθήσεων του αναπνευστικού νοσήματος που έχουν σημαντική επίδραση στην καθημερινή νοσηρότητα. Ο ρόλος του Έλληνα Πνευμονολόγου είναι πλέον κομβικός και πολύπλευρος. Η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του Πνεύμονα, η επείγουσα Πνευμονολογία, η διαχείριση των αποφρακτικών νοσημάτων των αεραγωγών, οι διάχυτες διάμεσες πνευμονοπάθειες, οι λοιμώξεις, η φυματίωση, η εντατική θεραπεία είναι ένα μέρος του πολύπλευρου αυτού ρόλου.

Το Πανελλήνιο Πνευμονολογικό Συνέδριο γίνεται σε μια περίοδο που η πανδημία βρίσκεται σε έξαρση με πολλές καθημερινές προκλήσεις σε πολλαπλά επίπεδα.  Είναι υπευθυνότητα για όλους μας να τηρήσουμε τα μέτρα ατομικής προστασίας, να βάλουμε μπροστά το μήνυμα του εμβολιασμού προστατεύοντας τη δημόσια υγεία και το κοινωνικό σύνολο».

Ο κ. Λουκίδης ανέφερε επίσης ότι, στο συνέδριο θα παρουσιαστεί μελέτη που αφορά στο  ρόλο των Πνευμονολόγων της ΠΦΥ στην πανδημία. Το ερωτηματολόγιο της έρευνας απαντήθηκε από 150 Πνευμονολόγους.

Για τους νέους παθογενετικούς μηχανισμούς στην πνευμονική ίνωση και την ΧΑΠ στην εποχή της πανδημίας COVID-19 μίλησε ο κ. Νικόλαος Τζανάκης, ενώ ο κ. Ελευθέριος Ζέρβας αναφέρθηκε στην Επεμβατική Πνευμονολογία, υπογραμμίζοντας πως  ο προληπτικός έλεγχος για καρκίνο του πνεύμονα, σε ομάδες υψηλού κινδύνου μπορεί να μειώσει την θνητότητα από καρκίνο του πνεύμονα πάνω από 20% στην 10ετια.

Ο κ. Πέτρος Μπακάκος αναφέρθηκε στο βρογχικό άσθμα και τις νέες οδηγίες της ERS για τη διάγνωση του, ενώ η κα Παρασκευή Κατσαούνου αναφερόμενη στις λοιμώξεις, τόνισε ότι, η πανδημία COVID-19  έχει επηρεάσει τη ζωή όλων μας, αλλά έχουμε πια γνώση και αρκετά όπλα για τη διαχείρισή της.

Τέλος, ο κ. Χαράλαμπος Μόσχος επεσήμανε ότι, η πανδημία COVID-19  έχει αναστρέψει την πρόοδο των τελευταίων ετών στην καταπολέμηση της φυματίωσης και σχεδόν έχει μονοπωλήσει το ενδιαφέρον της παγκόσμιας ιατρικής κοινότητας.

© 2024 Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία - All rights reserved
Developed by LogicOne