Loading...
 
 
Πνευμονική Νόσος από Μη Φυματικά Μυκοβακτηρίδια
12 May 2022

Η πνευμονική νόσος από μη-Φυματικά Μυκοβακτηρίδια (NTM) αποτελεί μια διαγνωστική και θεραπευτική πρόκληση για τον πνευμονολόγο. Πρόκειται για παθογόνα που βρίσκονται παντού στο περιβάλλον και μπορούν να προκαλέσουν νόσο και σε ανοσοεπαρκή άτομα, ενώ η διαφορική διάγνωση από τη φυματίωση μπορεί να γίνει με ασφάλεια μόνο μικροβιολογικά.

Δεδομένου ότι τα συμπτώματα είναι παρόμοια με εκείνα άλλων αναπνευστικών νοσημάτων, η διάγνωση είναι δύσκολη και συχνά καθυστερεί για μεγάλα χρονικά διαστήματα, με σημαντικές συνέπειες για τον ασθενή. Ειδικά τα τελευταία χρόνια η συχνότητα της πνευμονικής νόσου από NTM αυξάνει διαρκώς και αυτό οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, όπως  η κλιματική αλλαγή, η γήρανση του πληθυσμού, η βελτίωση των εργαστηριακών και απεικονιστικών μεθόδων διάγνωσης , καθώς και η διάδοση των βρογχοσκοπικών τεχνικών.

Βασική προϋπόθεση για την ταχύτερη διάγνωση και ως εκ τούτου την επιτυχημένη θεραπεία είναι η ύπαρξη ιατρικής υποψίας και η ορθή διαγνωστική προσέγγιση. Η ομάδα εργασίας “φυματίωσης και  λοιμώξεων από μη φυματικά μυκοβακτηρίδια”, ετοίμασε το παρακάτω φυλλάδιο με χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τη διάγνωση και θεραπεία των πνευμονικών λοιμώξεων από ΝΤΜ. Ελπίζουμε να σας φανεί χρήσιμο.




Οι Υπεύθυνοι της Ομάδας Εργασίας Φυματίωσης και Λοίμωξης από μη-φυματικά Μυκοβακτηρίδια:

Λουκέρη Αγγελική - Μανίκα Αικατερίνη

Συντονιστής εκ μέρους του ΔΣ: Μόσχος Χαράλαμπος

 

© 2024 Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία - All rights reserved
Developed by LogicOne