Loading...
 
 
Πρόσκληση για ένα Περιβάλλον χωρίς Καπνό και για την Πρώτη Ευρωπαϊκή Γενιά χωρίς Καπνό έως το 2030
16 Feb 2023

Σε ευθυγράμμιση με τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σας παρουσιάζουμε την Πρωτοβουλία Ευρωπαίων Πολιτών’’ Περιβάλλον χωρίς καπνό – Η πρώτη ευρωπαϊκή γενιά χωρίς καπνό έως το 2030" που , με επικεφαλής τις οργανώσεις No Fumadores και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την Πρόληψη του Καπνίσματος (European Network for Smoking and Tobacco Prevention-ENSP), ως μια μορφή συμμετοχής των πολιτών στην χάραξη ευρωπαϊκής πολιτικής.




Η εκστρατεία εγκαινιάστηκε στις 16 Ιανουαρίου 2023, και θα ολοκληρωθεί στις 16 Ιανουαρίου 2024.

 

Μόλις η πρωτοβουλία φτάσει το 1 εκατομμύριο επικυρωμένες υπογραφές, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι υποχρεωμένη να απαντήσει και να λάβει μέτρα.

Μπορείς να υπογράψεις εδώ:

https://eci.ec.europa.eu/029/public/#/screen/home

 

Μπορεί να μάθει κανείς περισσότερα:

https://tfe-el.ensp.network/

Κάθε Ευρωπαίος Πολίτης μπορεί  να συμμετέχει ενεργά στη χάραξη πολιτικής της ΕΕ για έναν καλύτερο κόσμο, με καλύτερη υγεία και καλύτερο περιβάλλον απαλλαγμένο από τους κινδύνους της χρήσης καπνού. Για την Ελλάδα ο στόχος είναι να φτάσουμε τις 14.805 υπογραφές.



Γνωρίζουμε πολύ καλά πως η βλάβη που προκαλείται από τον καπνό τόσο στο περιβάλλον και όσο και σε ανθρώπους είναι μοναδική στο μέγεθος της.  
Το κάπνισμα σκοτώνει περισσότερους από 8,5 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως.
Ενώ συγχρόνως συμβάλλει στην ατμοσφαιρική ρύπανση ως το προϊόν με τα περισσότερα σκουπίδια παγκοσμίως.

Η πανδημία της χρήσης καπνού είναι η πρώτη αιτία θανάτου που μπορεί να αποφευχθεί.

Για να προστατευθούν οι νέες γενιές από τον εθισμό στον καπνό, εκτός από τη σθεναρή δράση κατά των περιβαλλοντικών κινδύνων που προκαλούνται από τα αποτσίγαρα και την καταπολέμηση του καπνίσματος, είναι απαραίτητα τα παρακάτω :

1. Προώθηση της πρώτης ευρωπαϊκής γενιάς χωρίς καπνό έως το 2028, τερματίζοντας την πώληση καπνού και προϊόντων νικοτίνης σε πολίτες που γεννήθηκαν από το 2010.

2. Δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Δικτύου από παραλίες και όχθες ποταμών χωρίς καπνό και αποτσίγαρα, καθιστώντας αυτούς τους χώρους πιο υγιείς και περιβαλλοντικά βιώσιμους.

3. Δημιουργία ενός ευρωπαϊκού δικτύου εθνικών πάρκων χωρίς καπνό και αποτσίγαρων, καθιστώντας τα πιο υγιή και μειώνοντας την περιβαλλοντική μόλυνση και τον κίνδυνο πυρκαγιών.

4. Επέκταση της απαγόρευσης του καπνίσματος αλλά και των νεότερων καπνικών προϊόντων σε υπαίθριους χώρους ,ειδικά αυτούς που συχνάζουν ανήλικοι (πάρκα, πισίνες, κέντρα αθλητικών εκδηλώσεων και σε βεράντες εστιατορίων).

5. Απαγόρευση της διαφήμισης των προϊόντων καπνού και της παρουσίασης τους σε οπτικοακουστικές παραγωγές και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ιδιαίτερη προσοχή στην αντιμετώπιση της κρυφής διαφήμισης τους (μέσω influencers των social media και της τοποθέτησης προϊόντων).

6. Χρηματοδότηση προγραμμάτων υγείας για ασθένειες που προκαλούνται από τη χρήση καπνού ώστε να βελτιωθεί η πρόγνωσή τους και να τις καταστήσει ιάσιμες.

 

Μπορείτε να επισκεφτείτε τον ιστότοπο με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες διαθέσιμες και στα ελληνικά:

https://tfe-el.ensp.network/

Σας καλούμε να συμμετέχετε ενεργά με την ψήφο σας και φυσικά να το διαδώσετε και σε όσους περισσότερους μπορείτε (ηλικίας άνω των 17 ετών) ώστε να μαζέψουμε τον απαιτούμενο αριθμό υπογραφών συναίνεσης.

Ευχαριστούμε για την πολύτιμη βοήθειά σας και πιστεύουμε πως θα καταφέρουμε να είμαστε μια από τις χώρες που θα συμβάλλουμε ενεργά στην επιτυχία αυτής της εκστρατείας.

 

Οι Υπεύθυνες της Ομάδας Εργασίας Διακοπής Καπνίσματος & Προαγωγής Υγείας:
Ανδρίτσου Μάρθα-Μπαρμπαρέσσου Ζαφειρία

Εκ μέρους του ΔΣ η Συντονίστρια: Κατσαούνου Παρασκευή

 

 

 

© 2024 Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία - All rights reserved
Developed by LogicOne