Loading...
 
 
Ενημέρωση Για Τη Συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΠΕ, 20 Μαρτίου 2023
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΣ
27 Mar 2023

Αγαπητοί Συνάδελφοι/ Μέλη της ΕΠΕ,

Σας ενημερώνουμε ότι το ΔΣ συνεδρίασε την Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023 και ασχολήθηκε με 22 θέματα. Σας κοινοποιούμε τα βασικά ζητήματα και τις σχετικές αποφάσεις που πάρθηκαν για τα θέματα αυτά, έχοντας ως βασικό σκοπό την  ενημέρωση των μελών μας. Σε περίπτωση που επιθυμείτε να προσθέσετε κάτι ή να μας ενημερώσετε για τις απόψεις σας, μπορείτε να το κάνετε μέσω του e-mail της Εταιρείας:

1. Πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση πριν το ΔΣ για το 32ο Πανελλήνιο Πνευμονολογικό Συνέδριο. Θα διεξαχθεί στην Αθήνα στο ξενοδοχείο Intercontinental από 7 έως 10 Δεκεμβρίου 2023. Υπεύθυνο γραφείο οργάνωσης το MDCongress. Συζητήθηκε το εικαστικό του συνεδρίου, επιλέχθηκαν οι ξένοι ομιλητές και εστάλησαν οι ανάλογες προσκλήσεις ενώ συμφωνήθηκε το σχεδιαστικό χρονοδιάγραμμα. 

2. Η ΕΠΕ στα πλαίσια της διαδικασίας των υποτροφιών είχε αποφασίσει την αλλαγή κάποιων από τους όρους των ερευνητικών υποτροφιών. Ζητήθηκε από τα μέλη του ΔΣ, Π. Κατσαούνου, Π. Μπακάκο και Ν Ροβίνα να επεξεργασθούν το νέο σχέδιο. Αυτό τέθηκε σε διαβούλευση στο ΔΣ και εγκρίθηκε με μικρές τροποποιήσεις. Θα σταλεί σύντομα στα μέλη και θα αναρτηθεί στον ιστότοπο της Εταιρείας καθώς και στα SM.

3. Συζητήθηκαν θέματα που αφορούν το 1ο Κυπροελλαδικό Πνευμονολογικό Συνέδριο και εστάλη πρόσκληση εκ μέρους των προέδρων ΕΠΕ και ΠΕΚ στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στο τέλος του Μαρτίου θα υπάρξει διαδικτυακή συνάντηση της οργανωτικής επιτροπής .

4. Η ΕΠΕ θα διοργανώσει σεμινάριο Διακοπής Καπνίσματος σε συνεργασία με την ΕΝΘΕ στα πλαίσια του συνεδρίου της ΕΝΘΕ την Πέμπτη 25 Μαΐου 2023.

5. Για 3ο συνεχή χρόνο αποφασίστηκε η διοργάνωση εκδήλωσης με θέμα ‘’ Τι ακούστηκε στο ERS 2023’’ από τις ομάδες εργασίας της ΕΠΕ,  23 Σεπτεμβρίου 2023 σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με διαδικτυακή παράλληλη μετάδοση.

6. Στις 31 Μαΐου 2023, ημέρα Τετάρτη, θα διοργανωθεί διαδικτυακή εκδήλωση από την ομάδα εργασίας της ΕΠΕ που θα παρακολουθήσει το ATS με θέμα "Τι ακούστηκε στο ATS 2023’’.

7. Στα πλαίσια του Πανελλήνιου Συνεδρίου των φοιτητών της Ιατρικής που θα διεξαχθεί την Αλεξανδρούπολη από 4-6 Μαΐου 2023, η ΕΠΕ θα διοργανώσει την 5η εκδήλωση με θέμα ‘’Μάθε για την Πνευμονολογία ‘’ σε συνεργασία με την Πνευμονολογική Κλινική του ΔΠΘ.  Η ΕΠΕ θα είναι χορηγός του συνεδρίου και θα διανείμει ενημερωτικό φυλλάδιο στους φοιτητές για την ειδικότητα της Πνευμονολογίας-Φυματιολογίας.

8. H ΕΠΕ θα συμμετάσχει ως χορηγός σε εγγραφές στο "European advanced clinical course on TB" – EACCTB, στις 25-27 Οκτωβρίου 2023 στην Ελλάδα με το Πανεπιστήμιο Karolinska της Σουηδίας.                                                                                      

9. Εστάλησαν προτάσεις προς την Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και την αντίστοιχη του Πανεπιστημίου των Ιωαννίνων  με σκοπό η ΕΠΕ να διοργανώσει προσυνεδριακά φροντιστήρια διαθωρακικού υπερήχου στα πλαίσια των συνεδρίων που διοργανώνουν. Συνέδρια: What’s new in Respiratory Medicine 2023 & Ημέρες Πνευμονολογίας 2023.

10. Στα πλαίσια της Παγκόσμιας εβδομάδας της Πνευμονικής Ίνωσης 19-25 Σεπτεμβρίου 2023 θα διοργανωθεί ΣΤ, θα γίνουν ενημερωτικά video στα SM, θα παρουσιασθεί μια νέα πρωτοβουλία της ΕΠΕ με την ομάδα Διαμέσων Πνευμονοπαθειών και θα συμμετάσχει και η Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία. 

11. Η ΕΠΕ θα συμμετάσχει για 3η συνεχή χρονιά στο μεγάλο διάπλου της Ομάδας Αιγαίου (4-14 Μαΐου 2023).

12. Τον Απρίλιο του 2023 και στα πλαίσια της Παγκόσμιας Εβδομάδας Εμβολιασμών, συγκεκριμένα στις 25 Απριλίου, θα διοργανωθεί από την ΕΠΕ συνέντευξη τύπου για τους εμβολιασμούς των χρόνιων αναπνευστικών ασθενών. Θα ακολουθήσει διαδικτυακή παρουσίαση των οδηγιών της ΕΠΕ στις 26 Απριλίου 2023. Την ίδια ημερομηνία θα βγει δελτίο τύπου για την εβδομάδα Ευαισθητοποίησης της Έλλειψης Α1 Αντιθρυψίνης και θα υπάρξει  διαδικτυακή παρουσίαση με θέμα ‘’ Προσέγγιση της Έλλειψης Α1 Αντιθρυψίνης στην ΠΦΥ’’.

13. Η ΕΠΕ θα προετοιμάσει οδηγίες για την διαχείριση του βήχα στη ΠΦΥ. Υπεύθυνοι οι συντονιστές της ομάδας εργασίας ΠΦΥ της ΕΠΕ. Συμμετοχή 6 ιδιωτών Πνευμονολόγων στους οποίους εστάλησαν προσκλήσεις. Ανακοίνωση στο 32ο Πανελλήνιο Πνευμονολογικό Συνέδριο.

14. Στα πλαίσια της Παγκόσμιας ημέρας Άσθματος (2 Μαΐου 2023) η ομάδα εργασίας του Βρογχικού Άσθματος της ΕΠΕ θα διοργανώσει διαδικτυακή εκδήλωση για τους ασθενείς με άσθμα στην οποία θα συμμετάσχουν Πνευμονολόγοι της ΠΦΥ, Εκπρόσωπος ασθενών, εκπρόσωπος του ΠΦΣ. Παράλληλα θα υπάρχουν βίντεο στα SM με σκοπό την ενημέρωση του κοινού.

15. Στα πλαίσια της εκστρατείας της ΕΠΕ με σκοπό τις εκπαιδευτικές εκδηλώσεις στην Περιφέρεια θα γίνουν 2 εκδηλώσεις σε συνεργασία με τους τοπικούς ιατρικούς συλλόγους. Μία στη Καλαμάτα τον Ιούνιο2023 και μία στη Χαλκίδα τον Σεπτέμβριο 2023.

16. Η ΕΠΕ ολοκλήρωσε το τελικό σχέδιο προς το ΚΕΣΥ -μετά την ζητηθείσα αναθεώρηση από το Υπουργείο Υγείας-σχετικά με την δημιουργία ΚΕΝ για την Βρογχοσκοπική Μείωση Όγκου στο σοβαρό πνευμονικό εμφύσημα με την τοποθέτηση ενδοβρογχικών βαλβίδων. Σε αυτό τίθενται ενδείξεις για την τοποθέτηση, κριτήρια για τη δημιουργία κέντρων αναφοράς σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, συνοδευτική βιβλιογραφία που υποστηρίζει. Ανάλογη διαδικασία θα ξεκινήσει και για την τοποθέτηση stent.

17. Συζητήθηκε το χρονοδιάγραμμα των εκδηλώσεων για τη Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος και συμφωνήθηκε από όλο το ΔΣ.

18. Σχετικά με τη συνεργασία της ΕΠΕ με την Ένωση ασθενών Ελλάδος έγιναν  3 διαδικτυακές συναντήσεις με σκοπό το Breathportal (ενημερωτική πλατφόρμα διασύνδεσης αναπνευστικών νοσημάτων με έμφαση σε ψηφιακή υγεία). Αναπτύχθηκε η λειτουργία του ο ELF (τρόπος λειτουργίας, ευκαιρίες, δυνατότητες διαμόρφωσης Ευρωπαϊκής στρατηγικής για τα αναπνευστικά νοσήματα). Συζητήθηκε η διαμόρφωση στα διάφορα Κανάλια συνεργασίας (Breathportal / PatientsHub [Humane], Ένωση Ασθενών Ελλάδος, Σύλλογος αναπνευστικών νοσημάτων, ELF / IRC διεθνής και εθνικές συνεργασίες ). Άμεσα θα υπογραφεί συμφωνητικό συνεργασίας με τα μέλη της ομάδας, ως επιστημονικούς συνεργάτες του Breathportal με δυνατότητα

α) δημιουργία προφίλ συνεργάτη στο Portal

β) παραγωγής περιεχομένου, (άρθρα, πληρφοφορίες, reviews)  

γ) δυνατότητα εικονοποίησης / μετατροπής περιεχομένου ερευνών σε infographics κλπ.

19. Μετά από επιστολή του Υπουργείου Υγείας, η ΕΠΕ έστειλε τις προτάσεις της για τους εκπροσώπους της στην επιτροπή καπνικών προϊόντων.

Το ΔΣ

© 2024 Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία - All rights reserved
Developed by LogicOne