Loading...
 
 
Ανακοίνωση της ΕΠΕ σχετικά με τα εμβόλια απευαισθητοποίησης
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
25 Feb 2022
Σε πρόσφατη ανακοίνωση της ΗΔΙΚΑ (10/2/2022) έχουν ενεργοποιηθεί στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης τα εμβόλια απευαισθητοποίησης. Η συνταγογράφηση γίνεται μόνο από αλλεργιολόγους, παιδιάτρους και ΩΡΛ.
 
Οι ιατροί κατά τη συνταγογράφηση θα πρέπει να συμπληρώνουν την ακριβή σύνθεση του εμβολίου απευαισθητοποίησης στα σχόλια της θεραπείας.

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία θεωρεί ότι η ανακοίνωση αυτή εξαιρεί την ειδικότητα της Πνευμονολογίας από την συνταγογράφηση των εμβολίων απευαισθητοποίησης ενώ είναι η βασική ειδικότητα που χειρίζεται σε πολλαπλό επίπεδο το βρογχικό άσθμα στην Ελλάδα. Πραγματικά αποτελεί έκπληξη ο περιορισμός μιας ειδικότητας που έχει τα περισσότερα ιατρεία άσθματος στον Ελλαδικό χώρο και φυσικά είναι η μοναδική ειδικότητα σε σχέση με τις εμπλεκόμενες που έχει παρουσία στο τμήμα Επειγόντων περιστατικών. Σημειωτέων ότι η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία και οι Ομάδες Εργασίας της έχουν δημιουργήσει το θεραπευτικό πρωτόκολλο άσθματος με σκοπό την σύντομη ανάρτηση του στην ΗΔΙΚΑ.

Αναλύοντας δε τις παγκόσμιες οδηγίες για το βρογχικό άσθμα-διαθέσιμες στο GINA Full Report 2021 Front Cover ONLY (ginasthma.org)-υπάρχει σαφής ένδειξη για εφαρμογή ανοσοθεραπείας [υποδόρια ή υπογλώσσια] σε άτομα με αλλεργικό άσθμα με παρουσία αλλεργικής ρινίτιδας που δεν ελέγχονται με την τεκμηριωμένη αγωγή άσθματος και εξακολουθούν να παραμένουν συμπτωματικοί. Αφορά την ευαισθησία σε ακάρεα οικιακής σκόνης  (HDM) και λιγότερο σε γύρη χόρτου [GP]. Επιβεβαιωτικό του παραπάνω αποτελεί και η βιβλιογραφία από αντίστοιχες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Αλλεργιολογικής Εταιρείας:
(1. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/all.13317)
(2. https://www.eaaci.org/images/Agache_et_al-2019-Allergy_1.pdf).

Η παγκόσμια πρωτοβουλία για το άσθμα θα αναθεωρήσει θέματα ανοσοθεραπείας το Μάιο του 2022.

Με βάση τις επιστημονικές ενδείξεις και πάντα με γνώμονα την ορθολογιστική προσέγγιση του θέματος προτείνει:

1. Την ανταλλαγή απόψεων σε επίπεδο ΚΕΣΥ-ΕΟΠΥΥ-ΗΔΙΚΑ όλων των εμπλεκομένων ειδικοτήτων με σκοπό να προσεγγιστεί το ζήτημα σε επιστημονική βάση και με επιστημονικά κριτήρια.

2. Την δυνατότητα των Πνευμονολόγων να συνταγογραφούν εμβόλια απευαισθητοποίησης μόνο για υπογλώσσια χρήση με αποκλειστικότητα την ευαισθησία σε HDM  & GP και εφ΄ όσον πληρούνται τα κριτήρια που ορίζονται διεθνώς.

3. Την δυνατότητα αντιγραφής της πρώτης συνταγής από Αλλεργιολόγο για τις παραπάνω ενδείξεις.

4. Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία θα συζητά και θα προτείνει θέματα μόνο όταν έχουν επιστημονική βάση.

5. Μετά την ανακοίνωση των παγκόσμιων οδηγιών για τη διαχείριση του άσθματος το Μάιο του 2022 θα επανέλθει με νεότερα δεδομένα.

Το ΔΣ της ΕΠΕ

© 2024 Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία - All rights reserved
Developed by LogicOne