Loading...
 
 
Ενημέρωση Για Τη Συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΠΕ, 13 Ιουλίου 2023
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΣ
24 Jul 2023

Αγαπητοί Συνάδελφοι/ Μέλη της ΕΠΕ,

Σας ενημερώνουμε ότι το ΔΣ συνεδρίασε την Πέμπτη 13 Ιουλίου 2023 και ασχολήθηκε με 22 θέματα. Σας κοινοποιούμε τα βασικά ζητήματα και τις σχετικές αποφάσεις που πάρθηκαν για τα θέματα αυτά, έχοντας ως βασικό σκοπό την  ενημέρωση των μελών μας. Σε περίπτωση που επιθυμείτε να προσθέσετε κάτι ή να μας ενημερώσετε για τις απόψεις σας, μπορείτε να το κάνετε μέσω του e-mail της Εταιρείας:

1. Σε διαφορετική ημέρα από το ΔΣ  συνεδρίασε η οργανωτική επιτροπή του 32ου  Πανελληνίου Πνευμονολογικού Συνεδρίου. Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα, εστάλησαν οι προσκλήσεις σε όλους τους ομιλητές και προέδρους καθώς και τους ξένους ομιλητές. Η πρώτη ημέρα του συνεδρίου είναι αφιερωμένη σε 2 σημαντικά κλινικά φροντιστήρια που αφορούν της Κακοήθειες θώρακος και της Διάχυτες Διάμεσες Πνευμονοπάθειες. Το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας θα κλείσει με ομιλία του ακαδημαϊκού Χαράλαμπου Μουτσόπουλου που αφορά τα αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα. Ξεκίνησε την λειτουργία του ο ιστότοπος του συνεδρίου (https://www.32pnevmonologiko.gr/).

2. Εκτιμήθηκε το πρόγραμμα της κινητής μονάδας πρόληψης αναπνευστικών νοσημάτων της ΕΠΕ. Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με τις τελευταίες επισκέψεις στο Δήμο Σκύδρας του Νομού Πέλλας, στο Δήμο Βόλβης του Νομού Θεσσαλονίκης, στο Δήμο Φυλής (Άνω Λιόσια-Ζεφύρι) καθώς και στο Δήμο Σαλαμίνας. Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί από το Σεπτέμβριο με πολλαπλές εκδηλώσεις που κάποιες από αυτές θα αφορούν κοινωνικές δράσεις στα πλαίσια διαφορετικής υφής δραστηριοτήτων όπως φεστιβάλ, δράσεις δήμων και κοινωνικών φορέων.

3. Ολοκληρώθηκε η προετοιμασία για τη διαδικασία των εκλογών της ΕΠΕ, την 1η Οκτωβρίου 2023.  Θα διεξαχθούν με το σύστημα Ζευς ηλεκτρονικά. Όλες οι πληροφορίες βρίσκονται στο http://www.hts.org.gr/1040.

4. Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα και το σχέδιο δράσεων για την Παγκόσμια Εβδομάδα της Πνευμονικής Ίνωσης το Σεπτέμβριο του 2023. Η συνέντευξη τύπου θα δοθεί στις 19 Σεπτεμβρίου 2023, ενώ θα υπάρχουν και δράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στη φετινή παγκόσμια εβδομάδα θα υπάρχει συνεργασία και με την Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία.

5. Στις 20 Σεπτεμβρίου 2023 και στα πλαίσια των εκδηλώσεων της ΕΠΕ στην περιφέρεια, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στη Χαλκίδα με την ανάλογη θεματολογία των προηγούμενων εκδηλώσεων. Στα πλαίσια της εκδήλωσης θα γίνει τιμητική απονομή στον αποχωρήσαντα Διευθυντή του Πνευμονολογικού Τμήματος του Γ.Ν. Χαλκίδας, κ Στέλιο Ποδάρα.

6. Η ΕΠΕ θα συμμετάσχει στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Πνευμονολογίας του 2023 με εκδήλωση όπου θα παρουσιασθεί το επιστημονικό, εκπαιδευτικό και κοινωνικό της έργο.

7. Το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου του 2023 θα γίνει η ετήσια εκδήλωση που αφορά το "Τι ακούστηκε στο Συνέδριο της ERS 2023". Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας και θα υπάρχει παράλληλα διαδικτυακή αναμετάδοση.

8. Εγκρίθηκαν οι προτάσεις της ομάδας XΑΠ σχετικά με τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας ΧΑΠ 2023. Αφορούν συνεργασία με την Καρδιολογική Εταιρεία στα πλαίσια καμπάνιας αναγνώρισης της ΧΑΠ. Την προηγουμένη της παγκόσμιας ημέρας ΧΑΠ  θα γίνει συνέντευξη τύπου με κεντρικό μήνυμα την άσκηση και την αποκατάσταση. Στη συνέντευξη τύπου θα παρουσιαστεί η καμπάνια της ΕΠΕ ‘’Ζωή με ΧΑΠ.’’

9. Το ΔΣ αποφάσισε την αγορά διαθωρακικού υπερήχου με σκοπό να χρησιμοποιηθεί στην πανελλήνια εκστρατεία της ΕΠΕ που έχει στόχο την εκπαίδευση των πνευμονολόγων στο διαθωρακικό υπέρηχο.

10. Αποφασίστηκε η παράταση για ένα έτος των δράσεων ‘’Ενσυναίσθηση Ενδυνάμωση-Επικοινωνία’’ καθώς και το πλάνο δράσης για το άσθμα.

11. Ολοκληρώθηκε η διαδικασία σχεδιασμού ΚΕΝ που αφορά την τοποθέτηση stent και στάλθηκε στην αρμόδια επιτροπή.

12. Αποφασίστηκε να συνεχιστούν οι δράσεις για το σχολικό έτος 2023-2024 για τη διακοπή του καπνίσματος και να υπάρχει ανάλογη πρόταση προς το Υπουργείο Παιδείας για υποστήριξη.

13. Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα του σεμιναρίου της ομάδας εργασίας  Βρογχικού Άσθματος που θα γίνει στη Λίμνη Πλαστήρα από 20 έως 22 Οκτωβρίου 2023. Με απόφαση του ΔΣ σε αυτό θα συμμετάσχουν αρκετοί ειδικευόμενοι ιατροί.

14. Αποφασίστηκε η επαναλειτουργία των σεμιναρίων με τίτλο ΄’Refreshing courses’’ που θα αφορούν ειδικευόμενους ιατρούς των τελευταίων ετών με σκοπό μια σύντομη επανάληψη όλης της ειδικότητας. Την τελευταία μέρα των σεμιναρίων θα υπάρχουν εξετάσεις προσομοίωσης όπως αυτές γίνονται για την απόκτηση του τίτλου της ειδικότητας. Ζητήθηκε από ανάλογο γραφείο η εξεύρεση τόπου και χώρου για το πρώτο τρίμηνο του 2024.

15. Με σκοπό την εκπαίδευση και ενημέρωση το Πνευμονολόγων στα άτυπα μυκοβακτηρίδια αποφασίστηκε η συγγραφή μονογραφής και συνοπτικού εγχειριδίου που θα διανεμηθεί στο Πανελλήνιο Πνευμονολογικό Συνέδριο.

16. Αποφασίστηκε η υποστήριξη 3 Πνευμονολόγων (κάτω των 40 ετών) για να παρακολουθήσουν το σεμινάριο της ERS ‘’EBUS part 1’’. Διοργανώνεται στο τμήμα  επεμβατικής Πνευμονολογίας της Α΄Πνευμονολογικής Κλινικής ΕΚΠΑ του ΝΝΘΑ "Σωτηρία",από τον καθηγητή κ Στρατάκο.

17. Στο ΔΣ συμμετείχε ο πρόεδρος της Θωρακοχειρουργικής εταιρείας κ Κοσμάς Ηλιάδης. Μας ανέπτυξε πρόταση συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων εταιρειών για τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του πνεύμονα. Υπήρξε ομόφωνη απόφαση του ΔΣ για τη συνεργασία αυτή και εξουσιοδοτήθηκε ο πρόεδρος της Θωρακοχειρουργικής εταιρείας για την εύρεση κατάλληλης ημερομηνίας και χώρου μέσα στο 2023.

18. Η ΕΠΕ συμμετέχει στη διαβούλευση καταλόγων διαγνώσεων και ιατρικών πράξεων της κλινικής κωδικοποίησης DRG.

Το ΔΣ

© 2024 Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία - All rights reserved
Developed by LogicOne