Loading...
 
 
Ενημέρωση Για Τη Συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΠΕ, 13 Οκτωβρίου 2023
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΣ
23 Oct 2023

Αγαπητοί Συνάδελφοι/ Μέλη της ΕΠΕ,

Σας ενημερώνουμε ότι το ΔΣ συνεδρίασε την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2023 και ασχολήθηκε με 14 θέματα. Αυτή ήταν η πρώτη συνεδρίαση του παρόντος ΔΣ. Σας κοινοποιούμε τα βασικά ζητήματα και τις σχετικές αποφάσεις που πάρθηκαν για τα θέματα αυτά, έχοντας ως βασικό σκοπό την  ενημέρωση των μελών μας. Σε περίπτωση που επιθυμείτε να προσθέσετε κάτι ή να μας ενημερώσετε για τις απόψεις σας, μπορείτε να το κάνετε μέσω του e-mail της Εταιρείας:

1. Σε διαφορετική ημέρα από το ΔΣ  συνεδρίασε η οργανωτική επιτροπή του 32ου  Πανελλήνιου Πνευμονολογικού Συνεδρίου. Φέτος στο Πανελλήνιο Συνέδριο εστάλησαν πάνω από 300 εργασίες. Έγινε κατανομή όλων των εργασιών στις ομάδες εργασίας με σκοπό να κριθούν ως προς την κατανομή σε προφορική ανακοίνωση ή αναρτημένη ανακοίνωση. Οριστικοποιήθηκε το πρόγραμμα της τελετής έναρξης και λήξης καθώς και η αποστολή προσκλήσεων για την τελετή έναρξης. Φέτος θα αλλάξει η διαδικασία βράβευσης εργασιών με σκοπό να έχει πιο αντικειμενικό χαρακτήρα.

2. Η ΕΠΕ θα διοργανώσει εκδήλωση-συνέντευξη τύπου με σκοπό την ενημέρωση για το πρόγραμμα ‘’Ζωή με ΧΑΠ’’. Σε αυτό ζητήθηκε η συνδρομή της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας ώστε να υπάρχει μια συνολική ενημέρωση για την αξία της άσκησης στους ασθενείς με ΧΑΠ αλλά και σε αυτούς με συνυπάρχοντα καρδιαγγειακά νοσήματα.

3. Οριστικοποιήθηκε το πρόγραμμα της Παγκόσμιας Ημέρας ΧΑΠ που θα αφορά τη διανομή έντυπου υλικού σε κεντρικά σημεία της Αθήνας και Θεσσαλονίκης με σκοπό την ενημέρωση του κοινού και με σύνθημα ‘’Η αναπνοή σου είναι η ζωή σου –δράσε εγκαίρως. Επισκέψου τον Πνευμονολόγο σου και ενημερώσου’’. Για την εκδήλωση της Θεσσαλονίκης εστάλη επιστολή συνδιοργάνωσης  με την ΕΝΘΕ. Παράλληλα θα γίνει αφισοκόλληση σε νοσοκομεία όλης της χώρας με το παραπάνω σύνθημα. Θα υπάρχει δελτίο τύπου καθώς και καμπάνια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με βίντεο μελών της ΕΠΕ.

4. Οριστικοποιήθηκε το πρωτόκολλο καταγραφής και παρακολούθησης ασθενών με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια και καρδιαγγειακά νοσήματα ενώ επιλέχθηκαν τα κέντρα που θα συμμετάσχουν που αφορούν πρωτοβάθμια και τριτοβάθμια φροντίδα υγείας. Συντονιστές του πρωτοκόλλου έχουν οριστεί οι καθηγητές κκ Κ. Κωστίκας και Π. Στειρόπουλος. Το πρωτόκολλο υποστηρίζεται από την εταιρεία Astra Zeneca.

5. Συζητήθηκε πρωτόκολλο καταγραφής των οδηγιών που λαμβάνουν οι ασθενείς με ΧΑΠ κατά την έξοδό τους από τα νοσοκομεία που νοσηλεύτηκαν λόγω παρόξυνσης. Το ΔΣ συμφώνησε στην υλοποίηση του πρωτοκόλλου και ανέθεσε στο μέλος του ΔΣ κα Ν. Ροβίνα την υλοποίηση του και την επιλογή των κέντρων.

6. Παρουσιάστηκε ο σχεδιασμός του εκπαιδευτικού προγράμματος της ΕΠΕ  με προοπτική τριετίας. Απευθύνεται κυρίως στους ειδικευόμενους γιατρούς και θα υπάρχει ως μαγνητοσκοπημένη μετάδοση στο κανάλι της εταιρείας στο YouTube. Την ευθύνη του εκπαιδευτικού προγράμματος, μετά την κατανομή των ρόλων στο νέο ΔΣ, έχει η κα Ν. Ροβίνα.

7. Σχετικά με την επαναδιοργάνωση, ως μέρος της εκπαίδευσης, των refreshing courses η ΕΠΕ θα στείλει επιστολή στους διευθυντές των κλινικών σε όλη την επικράτεια με σκοπό να επιλέξουν ειδικευόμενους ιατρούς που βρίσκονται στο 4ο και 5ο έτος της ειδικότητας και θα αποτελέσουν το εκπαιδευτικό κοινό της παραπάνω εκδήλωσης. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα συνταχθεί στο επόμενο χρονικό διάστημα. Η εκδήλωση προγραμματίζεται για το πρώτο τρίμηνο του 2024.

8. Η ΕΠΕ στα πλαίσια του Πανελλήνιου Πνευμονολογικού Συνεδρίου θα προκηρύξει και φέτος κλινικές υποτροφίες με γνωστικά αντικείμενα την κυστική ίνωση και τη φυματίωση. Παράλληλα για πρώτη φορά θα προκηρύξει κλινική υποτροφία με γνωστικό αντικείμενο τα διάχυτα διάμεσα νοσήματα. Η ανακοίνωση των ατόμων που θα λάβουν την υποτροφία θα γίνει στην τελετή έναρξης.

9. Επιλέχθηκαν οι 3 επόμενες κλινικές στην επικράτεια στις οποίες θα γίνει το φροντιστήριο διαθωρακικού υπερήχου. Οι κλινικές είναι: Β’ Πνευμονολογική Κλινική ΠΓΝ Αττικό , Πνευμονολογική Κλινική ΓΝ Ηρακλείου Βενιζέλειο  και Α΄ Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική του ΝΝΘΑ Σωτηρία. Σκοπός της ΕΠΕ είναι να συνεχιστεί το πρόγραμμα σε όλη την επικράτεια όπως αυτό έχει σχεδιαστεί και με βάση τις αιτήσεις που υπάρχουν στην εταιρεία.

10. Με δεδομένο ότι πλέον η κυστική ίνωση αποτελεί ένα νόσημα πού βρίσκεται στο ενδιαφέρον του πνευμονολόγου και με βάση την περιορισμένη, αυτή τη στιγμή, οργάνωση ιατρείων κυστικής ίνωσης, ζητήθηκε από ανθρώπους με εμπειρία στη νόσο να μας αποστείλουν τις απόψεις τους με σκοπό η ΕΠΕ να αναλάβει πρωτοβουλία σε συνεργασία και με κρατικούς φορείς που θα αφορά την οργάνωση και την καλύτερη παροχή υπηρεσιών υγείας στους ασθενείς με κυστική ίνωση από τους πνευμονολόγους ενηλίκων.

11. Η ΕΠΕ θα συμμετάσχει στο συνέδριο της Fairlife, με κύριο στόχο την προβολή του προσυμπτωματικού ελέγχου του καρκίνου του πνεύμονα. 

12. Αποφασίστηκε να υπάρξει πρωτοβουλία για τη διερεύνηση ασθενών με έλλειψη Α1-αντιθρυψίνης σε οικογένειες της Νάξου με βάση στοιχεία που υπάρχουν.
© 2024 Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία - All rights reserved
Developed by LogicOne