Loading...
 
 
Ενημέρωση Για Τη Συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΠΕ, 25 Ιανουαρίου 2024
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΣ
29 Jan 2024

Αγαπητοί Συνάδελφοι/ Μέλη της ΕΠΕ,

Σας ενημερώνουμε ότι το ΔΣ συνεδρίασε την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου  και ασχολήθηκε με 27 θέματα. Αυτή ήταν η 4η συνεδρίαση του παρόντος ΔΣ. Σας κοινοποιούμε τα βασικά ζητήματα και τις σχετικές αποφάσεις που πάρθηκαν για τα θέματα αυτά, έχοντας ως βασικό σκοπό την  ενημέρωση των μελών μας. Σε περίπτωση που επιθυμείτε να προσθέσετε κάτι ή να μας ενημερώσετε για τις απόψεις σας, μπορείτε να το κάνετε μέσω του e-mail της Εταιρείας:

1. Αξιολογήθηκε ο οικονομικός απολογισμός του 32ου Πανελλήνιου Πνευμονολογικού Συνεδρίου. Θεωρήθηκε ότι βρίσκεται μέσα στους στόχους που είχε θέσει η εταιρεία και έγινε δεκτός ομόφωνα. Παράλληλα παρελήφθησαν οι προσφορές των γραφείων για τη διοργάνωση του 33ου Πανελλήνιου Πνευμονολογικού Συνεδρίου. Ορίστηκε τριμελής επιτροπή αποτελούμενη από τον κ Μπακάκο, τον κ Μόσχο και τον κ  Ζέρβα με σκοπό να εισηγηθούν στο ΔΣ  την καταλληλότερη πρόταση για την ανάληψη του 33ου Πανελλήνιου Πνευμονολογικού Συνεδρίου.

2. Οριστικοποιήθηκε το πρόγραμμα και οι συμμετέχοντες για την έκτη εκδήλωση με τίτλο «Μάθε την Πνευμονολογία»  που αφορά τους φοιτητές της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Η εκδήλωση γίνεται με τη συνεργασία-συντονισμό του παραρτήματος της ΕΕΦΙΕ Λάρισας και την Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Θα διεξαχθεί στις 6 Μαρτίου 2024.

3. Αξιολογήθηκαν οι 18 αιτήσεις πνευμονολόγων κάτω των 45 ετών, με σκοπό να επιλεγούν οι 5 που θα παρακολουθήσουν, με έξοδα της ΕΠΕ και με την ευγενική χορηγία της Menarini, το ATS 2024. Μετά από συζήτηση των μελών του ΔΣ και αφού ελήφθη υπόψη η κατανομή με βάση την ισορροπία στο φύλο και στη γεωγραφική περιοχή, επελέγησαν οι 5 πνευμονολόγοι που θα παρακολουθήσουν το ATS. Υποχρέωσή τους, όταν επιστρέψουν, είναι να παρουσιάσουν στα μέλη της ΕΠΕ τα κυριότερα και σημαντικότερα που ακούστηκαν στο συνέδριο αυτό.

4. Αποφασίστηκε να συγκροτηθεί τριμελής επιτροπή με επικεφαλής τη συντονίστρια της Ομάδας Πνευμονικής Αποκατάστασης, κα Αφροδίτη Μπούτου, με σκοπό να συντάξει έκθεση σκοπιμότητας για ένταξη της πνευμονικής αποκατάστασης στις κοστολογούμενες πράξεις της ΗΔΙΚΑ. Συζητήθηκε το τωρινό καθεστώς της πνευμονικής αποκατάστασης, το οποίο δεν έχει καμία θεσμική αποτύπωση στα νοσοκομεία που λειτουργεί.

5. Αποφασίστηκε ομόφωνα, σε συνεργασία με την εταιρεία επικοινωνίας, να ξεκινήσουν διαδικασίες για μια μεγάλη καμπάνια που θα τρέξει το 2024 με κύριο στόχο την προβολή της ειδικότητας σε πανελλήνιο επίπεδο. Έγινε παρουσίαση του σχεδίου από την εταιρεία επικοινωνίας και αποφασίστηκε να σταλεί ένα λεπτομερές σχέδιο με σκοπό την τελική του έγκριση από το ΔΣ.

6. Μετά από πρόταση του αντιπροέδρου της εταιρείας, καθηγητή κ Νικολάου Τζανάκη και με ομόφωνη απόφαση του ΔΣ αποφασίστηκε να σταλεί επιστολή προς τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κυβέρνησης, που έχει ως αντικείμενο την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.

7. Αποφασίστηκε ομόφωνα να υποστηριχθούν όλες εκείνες οι δράσεις που θα εντάξουν και θα δημιουργήσουν ένα εξωστρεφές περιβάλλον για τα διάχυτα διάμεσα νοσήματα με σκοπό την ενημέρωση και την εκπαίδευση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Το σχέδιο θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με την ομάδα διάχυτων διάμεσων πνευμονοπαθειών.

8. Στο επόμενο χρονικό διάστημα θα προκηρυχθούν 5 θέσεις οι οποίες θα χορηγηθούν από την ΕΠΕ, με σκοπό την παρακολούθηση του πρώτου διεθνούς σεμιναρίου με τίτλο "Lung US, Pleural Procedures and Thoracoscopy Course", 4-6 Ιουλίου 2024. Για το συγκεκριμένο συμπόσιο δόθηκε η αιγίδα και ζητήθηκε να αναγράφεται στο πρόγραμμα και η συνεργασία με την ΕΠΕ.

9. Στο επόμενο χρονικό διάστημα θα προκηρυχθούν 2 θέσεις για Πνευμονολόγους, οι οποίες θα χορηγηθούν από την ΕΠΕ με σκοπό την παρακολούθηση του διεθνούς σεμιναρίου με τίτλο "International Workshop on Ebus-Guided Mediastinal Cryobiopsy" 14 – 15 Μαΐου 2024 Θεσσαλονίκη‘’.

10. Αποφασίστηκε το επόμενο σεμινάριο διαθωρακικού υπερήχου να γίνει στην Α’ Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική του ΝΝΘΑ "Η Σωτηρία". Σε αυτό θα συμμετάσχουν και ιδιώτες γιατροί που έχουν κάνει ανάλογο αίτημα.

11. Συζητήθηκαν οι τελευταίες λεπτομέρειες που αφορούν την οργάνωση του σεμιναρίου εκπαίδευσης ειδικευομένων με τίτλο Refreshing Courses 2024.

12. Έγινε ενημέρωση από την υπεύθυνη της εκπαίδευσης, Αναπληρώτρια καθηγήτρια, κα Ροβίνα και τον Γενικό Γραμματέα, καθηγητή κ Μπακάκο, σχετικά με τη συνεργασία των ομάδων εργασίας στο συνέδριο της ΕΠΝΕΛ. Αποφασίστηκε ότι οι εκπρόσωποί της θα είναι όλοι πνευμονολόγοι κάτω των 40 ετών.

13. Μετά από πρόταση από την υπεύθυνη της εκπαίδευσης, Αναπληρώτρια καθηγήτρια κα Ροβίνα, εγκρίθηκε αποστολή της ΕΠΕ στη Νάξο, με σκοπό την αποτίμηση και τις επιπτώσεις γενετικών διαταραχών που αφορούν την έλλειψη α1 αντιθρυψίνης στο νησί. Η αποστολή θα γίνει το διήμερο 8 και 9 Μαΐου του 2024.

14. Η ΕΠΕ θα συνεργασθεί με την Ελληνική ΘΡΧ Εταιρία στην εκδήλωση «Βήματα Καρδιάς- Ανάσες Ζωής»  που θα αφορά τον Καρκίνο του Πνεύμονα.                                   

15. Αποφασίστηκε η επιστημονική και οικονομική υποστήριξη του διεθνούς τριήμερου σεμιναρίου με τίτλο Tuberculosis Academy – TBCNet.

16. Αποφασίστηκε να γίνει εκδήλωση επιστημονική αλλά και ενημερωτική για το κοινό στην Ευρυτανία στις 4 Οκτωβρίου 2024.

17. Έγινε ενημέρωση από την εκπρόσωπο του ΔΣ στην ERS, Αναπληρώτρια καθηγήτρια κα Παρασκευή Κατσαούνου, σχετικά με το IRC και την πρωτοβουλία της ERS σχετιζόμενη με το περιβάλλον.

18. Εγκρίθηκαν 2 webinars με θεματολογία ‘’Διακοπή καπνίσματος’’ που αφορούν επαγγελματίες υγείας.

19. Ανατέθηκε σε γραφείο στην Ελλάδα και στην Κύπρο το 2ο Κυπροελλαδικό Συνέδριο που θα διεξαχθεί τον Απρίλιο 2025.

Το ΔΣ

© 2024 Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία - All rights reserved
Developed by LogicOne