Loading...
 
 
Ενημέρωση Για Τη Συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΠΕ, 29 Φεβρουαρίου 2024
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΣ
05 Mar 2024

Αγαπητοί Συνάδελφοι/ Μέλη της ΕΠΕ,

Σας ενημερώνουμε ότι το ΔΣ συνεδρίασε την Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου και ασχολήθηκε με 30 θέματα. Αυτή ήταν η 5η συνεδρίαση του παρόντος ΔΣ. Σας κοινοποιούμε τα βασικά ζητήματα και τις σχετικές αποφάσεις που πάρθηκαν για τα θέματα αυτά, έχοντας ως βασικό σκοπό την  ενημέρωση των μελών μας. Σε περίπτωση που επιθυμείτε να προσθέσετε κάτι ή να μας ενημερώσετε για τις απόψεις σας, μπορείτε να το κάνετε μέσω του e-mail της Εταιρείας:

1. Σε ξεχωριστή ημέρα έγινε συνεδρίαση τους οργανωτικής επιτροπής για το 33o Πανελλήνιο Πνευμονολογικό Συνέδριο. Ανατέθηκε η διοργάνωση του συνεδρίου στο πρακτορείο AFEA. Το συνέδριο θα διεξαχθεί 12-15 Δεκεμβρίου 2024 στο ξενοδοχείο Hyatt στην Αθήνα. Αποφασίστηκε στη συνεδρίαση το εικαστικό του συνεδρίου ενώ επελέγησαν και οι ξένοι ομιλητές με σκοπό να τους σταλεί η ανάλογη πρόσκληση.

2. Οριστικοποιήθηκε το πρόγραμμα της Παγκόσμιας Ημέρας για τη Φυματίωση που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη, σε αίθουσα του δημαρχείου με συν-διοργάνωση  της περιφέρειας, του δήμου, του Γενικού Νοσοκομείου Παπανικολάου, της ΕΝΘΕ και της Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής του ΑΠΘ. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει κοινωνικό και επιστημονικό μέρος ενώ θα τιμηθεί από την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία το Γενικό Νοσοκομείο Παπανικολάου για την πολυετή προσφορά του στην Πνευμονολογία.

3. Οριστικοποιήθηκαν οι 2 τελευταίες εκδηλώσεις με θέμα «Μάθε την Πνευμονολογία» που σκοπό έχουν την επαγγελματική ενημέρωση των φοιτητών των ιατρικών σχολών της Ελλάδος για την ειδικότητά μας. Οι 2 τελευταίες εκδηλώσεις θα γίνουν στη Λάρισα και στη Θεσσαλονίκη, υπό την αιγίδα και διοργάνωση των εκεί Πανεπιστημιακών Κλινικών.

4. Μετά από συζήτηση με την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας εστάλη κατάσταση προτεινόμενων πνευμονολόγων και ακτινολόγων που θα έχουν την ευθύνη του προγράμματος του Προσυμπτωματικού Ελέγχου του Καρκίνου του Πνεύμονα στα επιλεχθέντα νοσοκομεία όταν αυτό εφαρμοστεί στην πιλοτική του μορφή, όπως έχει αποφασιστεί από το Υπουργείο Υγείας που έχει υιοθετήσει και την πρόταση της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας.

5. Για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της ΕΠΕ έγινε η διαδικασία μοριοδότησης από τον ΠΙΣ & ERS & EBAP ώστε το πρόγραμμα να έχει σημαντική εκπαιδευτική ισχύ όχι μόνο σε πανελλήνιο επίπεδο.

6. Μετά τη συνεργασία με την ERS και μετά από αίτημά της  εστάλησαν προτάσεις της ΕΠΕ που αφορούν ECM Έλληνες Πνευμονολόγους, με σκοπό να χρησιμοποιηθούν ως πρόεδροι στο επιστημονικό πρόγραμμα στο επόμενο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Πνευμονολογίας.

7. Αποφασίστηκε ο τελικός σχεδιασμός της καμπάνιας της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας που αφορά την ειδικότητα και θα διεξαχθεί σε 2 φάσεις Απρίλιο και Μάιο του 2024 καθώς και Οκτώβριο και Νοέμβριο του ίδιου έτους. Ο σχεδιασμός και το περιεχόμενο της καμπάνιας θα ανακοινωθούν στις αρχές Απριλίου, όταν θα έχουν πραγματοποιηθεί όλες οι προετοιμασίες από την εταιρεία, σε συνέντευξη τύπου στους δημοσιογράφους. Την όλη διαδικασία έχει αναλάβει η εταιρεία επικοινωνίας Reputation Unique.

8. Αποφασίστηκε να γίνει συνάντηση με το ΚΕΣΥ για τα εκκρεμή θέματα που αφορούν την ειδικότητά μας.

9. Υπογράφτηκε από το Υπουργείο Υγείας και από το Υπουργείο Εργασίας η πρόταση της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας σχετικά με τις ενδοβρογχικές βαλβίδες στη θεραπεία της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας. Ο σχεδιασμός της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας εγκρίθηκε και από τα 2 υπουργεία και απομένει πλέον η υπογραφή από το Υπουργείο Οικονομικών για να υλοποιηθεί αυτή η παρέμβαση.

10. Αποφασίστηκε όπως το επόμενο σεμινάριο διαθωρακικού υπερήχου να γίνει στο Νοσοκομείο Χανίων και να συμμετέχει και το Νοσοκομείο του Ρεθύμνου μαζί με τους γιατρούς της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας των περιοχών αυτών.

11. Αποφασίστηκε η οργάνωση σεμιναρίου στη Θεσσαλονίκη που αφορά τη διαχείριση του μη επεμβατικού μηχανικού αερισμού αλλά και του επεμβατικού μηχανικού αερισμού κατ’ οίκον. Θα γίνει σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), και θα αφορά κυρίως γιατρούς της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Ανάλογο σεμινάριο θα γίνει ως προσυνεδριακό σεμινάριο στις Ημέρες Πνευμονολογίας 2024, που διοργανώνεται από την Ιατρική σχολή του πανεπιστημίου Θεσσαλίας και την Πνευμονολογική κλινική του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Λάρισας.

12. Οριστικοποιήθηκε ο σχεδιασμός της επιδημιολογικής μελέτης παρατήρησης σχετικά με την έλλειψη α1 αντιθρυψίνης στη Νάξο ώστε κλιμάκιο της εταιρείας μαζί με την κινητή μονάδα πρόληψης να βρεθούν στο νησί στις 8 και 9 Μαΐου 2024, με σκοπό την υλοποίησή του.

13. Έγινε ενημέρωση για το πρόγραμμα IRC από την εκπρόσωπο της ΕΠΕ στην ERS, Καθηγήτρια κα Κατσαούνου.

14. Αποφασίστηκε η συμμετοχή της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας στην πολυθεματική επιστημονική εκδήλωση της ομάδας Αιγαίου που θα γίνει στους Λειψούς με θεματολογία τα εμβόλια για τους αναπνευστικούς ασθενείς.

15. Επιλέχθηκαν ECM, όπως αυτοί προτάθηκαν από τις ομάδες εργασίας, με σκοπό πλέον κάθε ομάδα εργασίας της εταιρείας στα πρότυπα της ERS να έχει και έναν νέο πνευμονολόγο κάτω των 40 ετών ως μέλος του σχεδιασμού και της οργάνωσης της κάθε ομάδας.

16. H ΕΠΕ έδωσε αιγίδα στην εκδήλωση της Fairlife με τίτλο ‘’Ο καρκίνος του πνεύμονα σε πρώτο πλάνο’’ που θα γίνει στις 19 Απριλίου 2024 στη Θεσσαλονίκη. Εκπρόσωπος της εταιρείας στην παραπάνω εκδήλωση ορίστηκε ο ταμίας και υπεύθυνος από το ΔΣ για την ομάδα καρκίνου του πνεύμονα κύριος Ελευθέριος Ζέρβας.

17. Δόθηκε η οικονομική ενίσχυση στην ομάδα ποδοσφαίρου του Νοσοκομείου Σωτηρία όπου η ΕΠΕ είναι βασικός χορηγός.

18. Δόθηκε αιγίδα στο συνέδριο της European Pharmacological Societies (EPHAR)  2024 που θα γίνει στην Αθήνα, 23-26 Ιουνίου 2024.

19. Εγκρίθηκαν οι προτάσεις της ομάδας Φυματίωσης  σχετικά με την διαδικασία ενός registry για τη φυματίωση στην Ελλάδα.

20. Έγινε συνάντηση με εκπροσώπους της ομάδας λοιμώξεων σχετικά με πρόταση της φαρμακευτικής εταιρείας που αφορούσε πανελλήνια μελέτη για την επιδημιολογική παρατήρηση του RSV ως αίτιο νοσηλειών στις πνευμονολογικές κλινικές.

21. Αξιολογήθηκε η συνάντηση των Υπευθύνων της ομάδας εργασίας Διαταραχών Αναπνοής στον ύπνο με μέλη του ΔΣ (πρόεδρος και γενικός γραμματέας) καθώς και το υπόμνημα της επικεφαλής της αντίστοιχης ομάδας της ERS καθηγήτριας κ Σχίζα. Αναγνώστηκαν και οι θέσεις της εταιρείας Υπνολογίας. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η συνταγογράφηση αναπνευστικών συσκευών που αφορούν το σύνδρομο απνοιών στον ύπνο. Ακούστηκαν όλες οι απόψεις και ζητήθηκε από τις ειδικούς να στείλουν στην ΕΠΕ τις τελικές τους θέσεις. Αυτές θα αξιολογηθούν από το επόμενο ΔΣ.

Το ΔΣ

© 2024 Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία - All rights reserved
Developed by LogicOne