Loading...
 

Επιστημονική ενημέρωση

Επιστήμονες της Υγείας


Websites ενημέρωσης του Κοινού

με την επιστημονική επιμέλεια της ΕΠΕ

 • Τρίτη 12 Νοέ 2019
  Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει καθιερώσει την 12η Νοεμβρίου ως την Παγκόσμια Ημέρα Πνευμονίας με στόχο να ευαισθητοποιήσει το ευρύ κοινό για μια από τις συνηθέστερες και ενίοτε απειλητικές λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού, η οποία παρουσιάζει υψηλά ποσοστά νόσησης και θνησιμότητας σε παγκόσμια κλίμακα. Από τα επιδημιολογικά δεδομένα αποτυπώνεται ότι η πνευμονιοκοκκική πνευμονία αποτελεί την κυριότερη αιτία θανάτου σε παιδιά έως πέντε ετών, ενώ εμφανίζει θνητότητα μεγαλύτερη του 15% σε ευαίσθητους πληθυσμούς όπως σε άτομα άνω των 65 ετών, ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, για παράδειγμα βρογχικό άσθμα ή χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, οι καπνιστές καθώς και ασθενείς που πάσχουν από  καρδιαγγειακά νοσήματα, σακχαρώδη διαβήτη, αλκοολισμό κλπ.  Αν και οποιοσδήποτε μπορεί να προσβληθεί από πνευμονία, ακόμα και υγιή άτομα σε καλή φυσική κατάσταση, ωστόσο περισσότερο πιθανόν είναι να τα μικρόβια να προσβάλουν άτομα με επηρεασμένο ανοσοποιητικό σύστημα. Οι πνευμονιοκοκκικές λοιμώξεις εκδηλώνονται περισσότερο συχνά κατά τη χειμερινή περίοδο λόγω συγχρωτισμού και κλιματικών συνθηκών, αλλά κατά την αρχή της εαρινής περιόδου.
   
 • Δευτέρα 04 Νοέ 2019
  Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ) και ο 37ος Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας ενώνουν για άλλη μια φορά τις δυνάμεις τους με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τη σημασία της πρόληψης, συμπληρώνοντας πλέον επτά χρόνια αδιάλειπτης συνεργασίας, με την ευγενική χορηγία της Pfizer Hellas.

  Στην καθιερωμένη Κοινή Συνέντευξη Τύπου, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 1η Νοεμβρίου 2019 για την ανακοίνωση της συνεργασίας, παρέστησαν, o Υπουργός Υγείας κ. Κικίλιας Βασίλης, εκ μέρους του Δ.Σ της Ε.Π.Ε, ο κ. Στέλιος Λουκίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Πνευμονολογίας, Β’ Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική Ε.Κ.Π.Α, Νοσοκομείο «Αττικόν» καθώς και ο Πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, κ. Κώστας ΠαναγόπουλοςΣτην εκδήλωση, επίσης συμμετείχε, ως προσκεκλημένη ομιλήτρια, η κα. Παρασκευή ΚατσαούνουΕπίκουρη Καθηγήτρια Πνευμονολογίας Ιατρικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α. και Υπεύθυνη της Ομάδας Λοιμώξεων Αναπνευστικού Συστήματος της Ε.Π.Ε
   
 • Πέμπτη 24 Οκτ 2019
  Το Σεπτέμβριο του 2019 στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο της Μαδρίτης η Ευρωπαϊκή Πνευμονολογική Eταιρεία τροποποίησε το καταστατικό της σε ότι αφορά στη στάση των μελών της σε δραστηριότητες που αφορούν καπνικά προϊόντα.

  Συγκεκριμένα επέκτεινε την ισχύουσα απαγόρευση, στα μέλη της, να δέχονται άμεση ή έμμεση (real or perceived relationship) χρηματοδότηση από την καπνοβιομηχανία.

  Η απαγόρευση, αρχής γενομένης από 1 Ιανουαρίου του 2020, θα αφορά και σε δραστηριότητες, που περιέχουν άμεση ή έμμεση χρηματοδότηση, και αφορούν στα νεότερα  καπνικά προϊόντα (ηλεκτρονικό τσιγάρο και θερμαινόμενο τσιγάρο).
   
 • Τρίτη 22 Οκτ 2019
  Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,

  Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία διοργανώνει το Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2019 την επιστημονική εκδήλωση με θέμα: Η Πνευμονολογία κοντά στον Πνευμονολόγο στο ξενοδοχείο ΑΝΑΝΤΙ στα Τρίκαλα.

  Το Πρόγραμμα της εκδήλωσης μπορείτε να το δείτε από εδώ
   
 • Τετάρτη 30 Οκτ 2019
  Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι το 7ο Ετήσιο Σεμινάριο για τις Διάχυτες Διάμεσες Πνευμονοπάθειες θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη στο Macedonia Palace Hotel στις 9-10 Νοεμβρίου 2019. 

  Το Πρόγραμμα  μπορείτε να το δείτε από εδώ
   
 • Πέμπτη 10 Οκτ 2019

  Η Ομάδα Εργασίας Λοιμώξεις Αναπνευστικού Συστήματος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και η Πνευμονολογική Κλινική Γ.Ν Λαμίας συνδιοργανώνουν την Επιστημονική Ημερίδα με θέμα: «Λοιμώξεις αναπνευστικού, ενήλικες και παιδιά. Τι νεότερο;».

  Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2019 στις 18.00 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Λαμιέων (Λεωνίδου 11).

  Η  συμμετοχή είναι ελεύθερη για το κοινό! 

   
 • Τετάρτη 11 Σεπ 2019

  H A΄ Κλινική Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ διοργανώνει το 1ο Κλινικό Φροντιστήριο στην “Βασική Ηχωκαρδιογραφία στην Εντατική Θεραπεία” στις 2 & 3 Νοεμβρίου 2019 στο Δώμα του Γ.Ν.Α. «Ο Ευαγγελισμός».

  Οι ομιλίες θα καλύψουν ολόκληρο το φάσμα των θεωρητικών γνώσεων σε επίπεδο βασικής ηχωκαρδιογραφίας και την παρουσίαση όλων των κλινικών συνδρόμων στην Εντατική Θεραπεία. Η πρακτική εκπαίδευση σε ασθενείς (3 συνεδρίες) θα γίνει σε ολιγομελείς ομάδες συμμετεχόντων.

  Ο μεγαλύτερος αριθμός συμμετεχόντων στο φροντιστήριο είναι 35 γιατροί. Επομένως θα απαιτηθεί δήλωση συμμετοχής και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

   
 • Τετάρτη 16 Οκτ 2019
  Αγαπητοί συνάδελφοι,

  Η 34η Συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΠΕ θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2019 στις 13:00μ.μ. στο γραφείο της ΕΠΕ στο ΓΝΝΘΑ "Η Σωτηρία". 

  Τα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης της 34ης  Συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΠΕ είναι τα εξής: 
   
 • Δευτέρα 14 Οκτ 2019
  Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι η προθεσμία κατάθεσης των εργασιών για το 28ο Πανελλήνιο Πνευμονολογικό Συνέδριο, παρατείνεται έως 20 Οκτωβρίου 2019.

  Περισσότερες πληροφορίες για την υποβολή των εργασιών μπορείτε να βρείτε από εδώ

  Το προκαταρκτικό πρόγραμμα του συνεδρίου είναι διαθέσιμο εδώ
   
 • Τετάρτη 25 Σεπ 2019
  H Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία προτίθεται να διοργανώσει Εκπαιδευτικό Σεμινάριο “Στοχευμένες Θεραπείες στο Βρογχικό Άσθμα» στο Βόλο ή στα Τρίκαλα στις εξής πιθανές ημερομηνίες:

  ● 20-22 Μαρτίου 2020

  ● 27-29 Μαρτίου 2020

  ● 3-5 Απριλίου 2020

  Το Σεμινάριο αναμένεται να παρακολουθήσουν συνολικά 60 περίπου άτομα.
   
558 Αντικείμενα. Σελίδα 1/56
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10